Politică

​COORDONATORUL EXECUTIV AL COALIŢIEI DE GUVERNARE A SOLICITAT SPRIJINUL PREŞEDINTELUI ALES AL SUA

09 ianuarie, 2017

Coordonatorul executiv al coaliţiei de guvernare, preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a solicitat sprijinul Preşedintelui ales al SUA, Donald Trump. Potrivit agenţiei INFOTAG, el a semnat în acest sens o scrisoare adresată noului Preşedinte al SUA.

„Republică ex-sovietică, ţară mică fără ieşire la mare, intercalată între ţările NATO la Vest şi Ucraina la Est, Republica Moldova are un interes vădit faţă de reconcilierea SUA cu Rusia. Ultimul lucru pe care îl dorim este slăbirea relaţiilor noastre cu Occidentul şi, totuşi, suntem optimişti, considerăm că viziunea preşedintelui ales Trump poate transforma în mod pozitiv mediul de securitate din regiunea noastră”, se arată în scrisoare.

Plahotniuc menţionează că, „în timp ce mulţi est-europeni salută promisiunea administraţiei Trump de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia, noi sperăm ca acest lucru să nu se producă în detrimentul visului nostru de a ne consolida legăturile cu Occidentul”.

„Ca om de afaceri care crede în „arta afacerilor”, sper ca abordarea non-conflictuală a dlui Trump faţă de Moscova să reducă tensiunile dintre ţările Dvs., dar şi presiunea asupra unor ţări ca a noastră, atunci când suntem puşi în faţa alegerii de a ne alătura unei părţi sau alteia. Moldova nu doreşte să revină pe orbita Moscovei, însă ştim, de asemenea, că nu putem prospera fiind un pion în lupta de putere între Est şi Vest”, a subliniat Plahotniuc.

El şi-a exprimat speranţa că „SUA să ne acorde în continuare sprijin în parcursul nostru istoric către comunitatea europeană”.

„Nu dorim să fim implicaţi într-un nou război rece, ci mai degrabă să ne continuăm calea cu o economie de piaţă liberă, aliniată economiilor din Vest, dar şi în relaţii de pace cu Estul”, a remarcat liderul coaliţiei de guvernare din Moldova.

El a amintit că „în decursul celor 25 de ani de independenţă, Republica Moldova a fost un punct nevralgic în rivalitatea dintre Rusia şi Occident”.

„Este un lucru de prost augur pentru o ţară mică ca a noastră, după cum o demonstrează sprijinul continuu acordat de Rusia Transnistriei, regiune separatistă în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internaţional ale Moldovei, unde staţionează 2 500 de soldaţi ruşi. Timp de mai mult de două decenii, diferendul transnistrean a ameninţat securitatea Republicii Moldova şi stabilitatea în Europa de Est”, consideră Plahotniuc.

În opinia sa, „în cazul în care SUA şi Rusia sunt în măsură să-şi consolideze din nou relaţiile, concentrându-se mai mult pe cooperare decât pe confruntare, acest lucru ar putea contribui la promovarea unor măsuri constructive pentru a rezolva conflictul în regiunea transnistreană, dar şi conflictele teritoriale din Crimeea în Ucraina şi Osetia de Sud şi Abhazia din Georgia”.

„Moldova nu vrea să devină un câmp de luptă, ci mai degrabă o punte între Est şi Vest. Faptul este că majoritatea moldovenilor doresc să fie pro-occidentali, fără a fi anti-ruşi. Dat fiind afinitatea noastră culturală şi istorică cu Rusia, cel de-al doilea cel mai mare partener comercial al nostru după UE, nu suntem ostili faţă de Moscova. Dorim să rezolvăm divergenţele noastre cu Rusia, în special, în ceea ce priveşte Transnistria, şi să extindem relaţiile economice”, a subliniat Plahotniuc.

El a recunoscut că recent alegătorii moldoveni au ales în funcţia de preşedinte un candidat care „se descrie ca fiind pro-rus”. În acest context, Plahotniuc a amintit că în Moldova funcţia de preşedinte este, „în mare măsură, formală, post cu autoritate constituţională limitată şi influenţă insuficientă asupra politicii externe”.

„Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova este condus de o coaliţie pro-occidentală, în frunte cu Partidul Democrat din Moldova, care face eforturi pentru a aduce Moldova şi mai aproape de UE şi implementează reforme cuprinzătoare ca parte a Acordului de Asociere cu UE”, a evidenţiat Plahotniuc, menţionând că „Moldova se luptă pentru o democraţie de piaţă liberă şi statul de drept”.

„Privim Occidentul ca un model economic şi politic, deoarece împărtăşim valorile libertăţii şi democraţiei. Suntem pe cale de a ne atinge obiectivul final al unei democraţii prospere, antreprenoriale, care respectă normele legale şi constituţionale, priveşte spre Occident şi menţine relaţii calde cu toţi vecinii. În acest efort, ne inspirăm de la SUA şi UE şi ne aşteptăm că veţi rămâne în continuare partenerii noştri”, a menţionat Plahotniuc.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.09 14:39 Galina
    Asta la noi in Moldova acum poate sa face numai el - Plahotniuc...
  2. 2017.01.09 14:42 Alex
    El stie, el poate, el este jucator mare...
  3. 2017.01.09 16:13 Fima
    Americanii nici nu stiu unde sa afla Moldova, da stiu despre dl Plahotniuc!
  4. 2017.01.09 16:57 Grigore
    Filip spune, ca face reforme. de ce atunci noi nu simtim cresterea economiei?
  5. 2017.01.10 12:57 Galina
    Im place ca el stie ce face in Moldova...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.