Politică

​DIN COMPONENŢA DELEGAŢIEI OFICIALE A MOLDOVEI LA MOSCOVA VOR FACE PARTE REPREZENTANŢI AI ADMINISTRAŢIEI PREŞEDINTELUI ŞI AI PARTIDULUI SOCIALIŞTILOR

12 ianuarie, 2017

Din componenţa delegaţiei oficiale a Moldovei, condusă de Preşedintele Igor Dodon, care va pleca săptămâna viitoare la Moscova, vor face parte reprezentanţi ai Administraţiei preşedintelui şi ai Partidului Socialiştilor, nu însă şi reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului. Potrivit agenţiei INFOTAG, componenţa delegaţiei a fost publicată după ce a fost aprobată de Guvern.

Din delegaţie fac parte preşedintele Partidului Socialiştilor, preşedintele grupului interparlamentar de prietenie moldo-rusă, Zinaida Greceanîi, consilierul preşedintelui pentru politică externă, Andrei Neguţa, consilierul preşedintelui pentru reintegrare, Vasile Şova, purtătorul de cuvânt şi consilierul pentru politică internăm Ion Ceban, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, precum şi doi agenţi de pază, un fotograf şi colaboratori ai Ambasadei Moldovei la Moscova.

Vizita va avea loc pe 16-18 ianuarie. Data a fost convenită în cadrul vizitei la Chişinău a viceprim-ministrului Rusiei, Dmitrii Rogozin, care pe 24 decembrie 2016 i-a transmis lui Igor Dodon invitaţia oficială a Preşedintelui rus Vladimir Putin.

Imediat după alegerea în funcţia de preşedinte, Igor Dodon a declarat că prima sa vizită oficială o va efectua la Moscova. Ulterior el a anunţat că a doua vizită o va efectua la Bruxelles.

„Am planificat să merg la Moscova până la sfârşitul anului 2016, dar au fost tergiversări cu validarea mandatului. Am avut deja o întrevedere cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Chişinău. Am vorbit despre relaţiile de parteneriat cu UE, care aşa şi vor rămâne. Însă acum prioritate are restabilirea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă şi sunt convins că vom reuşi să facem acest lucru”, a comunicat Dodon în cadrul unei emisiuni la Moldova 1, la sfârşitul anului trecut.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii cu Putin, vor fi puse în discuţie două probleme principale: migranţii moldoveni şi reluarea importului de produse moldoveneşti pe piaţa rusă. El şi-a exprimat convingerea că va soluţiona problema reluării exportului producţiei moldoveneşti în Rusia.

„Nu va fi uşor, mai ales după ce a fost semnat Acordul de Asociere cu UE. Dar am reuşit să fac aceasta pentru câţiva operatori economici pe când încă nu eram preşedinte. Trebuie să redobândim dreptul la export în Federaţia Rusă pentru toţi operatorii economici. Pierderile din cauza acestor restricţii ajung la peste $400 mil.”, a spus Dodon.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.12 14:24 Ana
    Dodon sa schimba situatia cu Rusia spre bine pentru moldovenii...
  2. 2017.01.12 14:29 Horia
    Acun noi nu trebue sa intoarcem cu fata de Rusia, noi trebue sa integram in UE.
  3. 2017.01.12 14:35 Victoria
    Dodon nu trebue sa uita ca RM are acord de asocierea cu UE!!!
  4. 2017.01.12 19:16 Ludmila
    Este o nadejda ca dl Dodon sa deschida piata Rusiei pentru vin moldovenesc.
  5. 2017.01.13 08:50 Milica
    Macar Cricova si Imperial Vin trebue sa aiba acces...
  6. 2017.01.13 08:54 Petrea
    La Moscova dl Dodon sa obtina prima Victorie dupa convorbiri cu dl Putin.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.