Politică

​PROMO-LEX ÎL ÎNDEAMNĂ PE PREŞEDINTELE DODON SĂ APERE DREPTUL LA EDUCAŢIE ÎN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

13 ianuarie, 2017

Asociaţia de apărare a drepturilor omului Promo-LEX îl îndeamnă pe preşedintele Igor Dodon ca în cadrul vizitei de săptămâna viitoare la Moscova să apere dreptul cetăţenilor la educaţie în regiunea transnistreană.

Potrivit agenţiei INFOTAG, motiv pentru apelul asociaţiei a servit faptul că Federaţia Rusă aşa şi nu a îndeplinit hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) din 12 octombrie 2012. În consecinţă, cetăţenii Moldovei care locuiesc în Transnistria nu au acces la educaţia în limba de stat.

În opinia autorilor, legislaţia transnistreană „conține prevederi discriminatorii și incompatibile cu garantarea dreptului la educație tuturor locuitorilor din această regiune a Republicii Moldova”.

„Facem apel către Președintele Republicii Moldova să abordeze în discuțiile sale cu omologul său rus problema drepturilor omului în regiunea transnistreană, pentru a contribui la apărarea drepturilor și intereselor constituționale ale locuitorilor și cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană”, se menţionează în apel.

După cum a informat anterior INFOTAG, peste 170 de părinţi şi elevi din şcolile moldoveneşti din Transnistria s-au adresat în anul 2004 la CEDO cu un recurs privind limitarea drepturilor lor la educaţie în limba maternă. Prin hotărârea CEDO din 19 octombrie 2012 a fost recunoscută violarea dreptului la educaţie a celor 170 de reclamanți, iar responsabil de aceste încălcări a fost recunoscut statul Federaţia Rusă. Aceasta a fost obligată să plătească despăgubiri morale şi materiale. Guvernul Rusiei însă nu a respectat hotărârea.

În Transnistria sunt şapte şcoli cu predare în grafie latină, după programele Ministerului Educaţiei al RM. În aceste instituţii învaţă circa 2 mii de elevi.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.14 14:29 Efim
    Asa ceva are un gust prost...
  2. 2017.01.16 09:09 Victoria
    Nu cred ca Dodon si Putin pot sa discut despre asa ceva.
  3. 2017.01.16 09:09 Liviu
    Pentru dl Dodon tema aceasta este un fel de tabu in relatiile cu Rusia.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.