Politică

​ONG-URILE SUNT ÎNGRIJORATE DE ÎNTEŢIREA CAZURILOR DE AGRESIUNE FAŢĂ DE JURNALIŞTI

16 ianuarie, 2017

Organizațiile societății civile constată că s-au întețit cazurile de agresiuni verbale și reacții inadecvate la adresa jurnaliștilor din partea unor membri și susținători ai partidelor politice.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-o declaraţie a ONG-urilor de media se menţionează că jurnaliştii sunt agresaţi verbal într-un limbaj insultător și agresiv la rubrica bloguri ale unor mass-media.

Drept exemplu, ONG-urile aduc cazul directoarei “Ziarului de Gardă”, Alina Radu, care a fost agresată verbal de președintele organizației teritoriale Criuleni al PDM, Veaceslav Burlac, și de vicepreședintele Tineretului Democrat, Ion Harghel, pentru faptul că publicația pe care o conduce a încercat să afle în baza căror criterii compania public „Teleradio-Moldova” a acordat titlul onorific de „Cea mai eficientă campanie de ocrotire a sănătății copiilor din mediul rural desfășurată vreodată în R. Moldova” campaniei „Renaște Moldova – Cabinet pediatric mobil”, desfășurată de Fundația lui Vlad Plahotniuc, „Edelweiss”.

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a fost atacată verbal pentru că a publicat un material care relata despre faptul că proprietarul postului de televiziune Noroc TV ar fi consilier pe probleme generale al directorului întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”.

Semnatarii declaraţiei consideră că o asemenea atitudine faţă de jurnalişti încalcă dreptul presei la libertatea de exprimare şi la răspândirea informaţiilor de interes public.

„Partidele aflate la guvernare trebuie să își asume faptul că este de datoria presei să analizeze critic actul guvernării, să facă investigații, dezvăluiri și să semnaleze nereguli. Totodată, partidele de guvernământ, ca și toate formațiunile politice, ar trebui să își educe membrii, ca aceștia să poarte discuții civilizate, inclusiv cu presa, fără atacuri la persoană, referitoare la genul, starea fizică, statutul maternal sau componența familiei reporterilor care își exercită misiunea”, menţionează ei.

ONG-urile amintesc că există un Consiliu de Presă, la care poate face apel orice cetățean nemulțumit de un produs de presă, iar politicienii, membrii partidelor politice pot, de asemenea, consulta Consiliul de Presă.

INFOTAG precizează: Declaraţia a fost semnată de 10 ONG-uri, inclusiv de către Centrele pentru Jurnalism Independent din Moldova şi din România, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Transparency International – Moldova, Fundația Est-Europeană.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.16 19:40 vika
    Îmi "place" comportamentul vicepreşedintelui Tineretului Democrat. .. Chipurile .. ce nu vă este clar, ai noştri sunt la cârmă şi nu văd[...] motive de discuţii(privind DEMOCRAŢIA). Apropo, se vorbeşte, în piaţă(e), în târg(uri), cum că principalele instituţii ale Statului deja sunt completate cu specialişti în domeniu şi perspectivă. Urândule succese mi-aş dori să văd şi careva rezultate. Presei îi doresc curaj pentru a îşi apăra DEMNITATEA în viitorul apropiat.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.