Politică

​POLITICIENII DE DREAPTA ÎL ACUZĂ PE PREŞEDINTELE IGOR DODON DE TRĂDAREA INTERESELOR NAŢIONALE

18 ianuarie, 2017

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, califică declaraţia Preşedintelui Igor Dodon, la Moscova, privind intenţia de a denunţa Acordul de Asociere RM-UE, drept trădare a intereselor poporului Moldovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ea s-a indignat pe reţelele de socializare că, în loc să lupte cu Vlad Plahotniuc și cu sistemul creat de acesta, Dodon luptă cu Acordul de Asociere.

„Acordul de Asociere are deja numeroase efecte pozitive pentru noi toți, iar alte beneficii ale implementării acestuia se vor simți în timp. Pe de altă parte, corupția, sărăcia, migrația au fost aici cu mult înainte de obținerea Acordului de Asociere. Anume aceste griji îi preocupă pe oameni. Anume la rezolvarea lor ar trebui să muncească Președintele țării», consideră fosta oponentă a lui Dodon la alegerile prezidenţiale.

Potrivit ei, Plahotniuc, la rândul lui, „obsedat de ideea să devină „erou național”, se declară mare „apărător” al vectorului european”.

„Din păcate, acest circ ne costă scump”, susţine Sandu.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, menţionează că Dodon, Preşedintele FR, Vladimir Putin, şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, sunt un trio rusesc („ruskaia troica”) în acțiune.

El consideră că politica Rusiei este promovată prin unii președinți de partide, care prin susținerea financiară, ajung în funcții înalte.

„Moscova nu doarme și lacrimilor nu crede. Ea lucrează atent și cu răbdare, scopul ei final fiind refacerea URSS, sub oricare altă formă. Pe de altă parte, ea lucrează la compromiterea și distrugerea Uniuniunii Europene, ca să le treacă pofta celor care vor cu Europa, și nu cu Rusia, dar cel mai mult celor ce vor unire cu România”, susţine Ghimpu.

Preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, recunoaşte că se aştepta ca Președintele Dodon să anunțe la conferința comună cu Putin despre anularea restricțiilor economice pentru vinurile moldovenești, facilitarea condițiilor pentru migranții moldoveni sau anunțarea unor proiecte mari de infrastructură pe care Rusia le-ar susține în Republica Moldova, dar a rămas dezamăgit.

„Lupul” Dodon și-a schimbat de câteva ori blana, dar năravul a rămas același – anularea Acordului de Asociere. Aș vrea să fie clar pentru toți ce exact vrea să anuleze acest Președinte: aproape 1 milion de cetățeni moldoveni au circulat în ultimii doiani fără vize în UE; peste 1,2 mlrd. euro exporturi moldovenești pe piața UE în 2016; peste 2,5 mlrd. lei anual în asistență pentru proiecte în Republica Moldova – de la grădinițe până la frigidere industriale pentru agricultori”, consideră Leancă, în timpul guvernării căruia a fost semnat acest document.

El a subliniat că Dodon „trebuie oprit și trebuie oprit de două ori: acum și din nou în 2018, la alegerile parlamentare”.

În timpul negocierilor, părţile au convenit să intensifice procesul de reglementare transnistreană. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a menţionat curajul lui Igor Dodon, care a efectuat o vizită în Transnistria la începutul acestui an şi care a dat dovadă de respect faţă de oamenii care locuiesc în stânga Nistrului. El a declarat că acest lucru „a creat premise bune pentru iniţierea unor negocieri serioase şi constructive pe marginea reglementării conflictului transnistrean”.

Vladimir Putin a mai spus că Rusia este dispusă să fie garantul realizării înţelegerilor în reglementarea transnistreană care ar putea fi atinse în cazul în care părţile vor reveni la soluţionarea acestei probleme la modul real, nu doar prin vorbe, ţinând cont de interesele oamenilor care locuiesc pe acest teritoriu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.