Politică

​PREMIERUL PAVEL FILIP: PARCURSUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA RĂMÂNE NESCHIMBAT (VIDEO)

19 ianuarie, 2017

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că „parcursul european al Republicii Moldova rămâne neschimbat”. Potrivit agenţiei INFOTAG, în debutul şedinţei de miercuri a Guvernului, el a respins categoric posibilitatea anulării Acordului de Asociere RM-UE.

Comentând declaraţia preşedintelui Igor Dodon, care, în cadrul vizitei sale la Moscova, s-a pronunţat pentru denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Filip a declarat că Guvernul Moldovei nu va accepta niciun fel de intervenție asupra Acordului, iar astfel de declarații nu vor avea nici un efect practic la Chișinău”.

Premierul susţine că de la semnarea acestui acord, în 2014, Uniunea Europeană a liberalizat regimul vizelor pentru cetățenii moldoveni, care azi circulă liber în 28 de state.

„Din momentul semnării Acordului de Asociere, UE a alocat Republicii Moldova peste 700 mil. euro. Dacă cetățenii nu au simțit pe deplin efectele acestei susțineri, nu este vina Uniunii Europene, ci a autorităților de la Chișinău, care au utilizat acești bani nu tocmai eficient. Încă la începutul anului trecut Guvernul s-a angajat să elaboreze un şir de legi şi de regulamente care să fie adoptate în termeni restrânşi. Spre sfârşitul anului noi am reuşit să realizăm acest lucru, fapt ce a contribuit la deblocarea finanţării din partea UE”, a declarat prim-ministrul.

De asemenea, Pavel Filip a precizat că nu consideră oportună o discuție în formatul trilateral UE-Rusia-Moldova pe tema Acordului de Asociere.

„Noi avem o relație cu UE și aceasta este o relație bilaterală și avem altă relație cu Federația Rusă, una, la fel, bilaterală ”, a spus premierul.

Şeful Guvernului a precizat că crede în bunele relații ale Republicii Moldova cu Federația Rusă și în deblocarea relațiilor economice prin dialog constructiv. Pavel Filip a precizat că anul trecut s-a avansat mult în dialogul cu Federația Rusă. Astfel, a fost elaborat un Plan de măsuri, s-a ajuns foarte aproape de anularea taxelor vamale, eliminarea listei producătorilor care au dreptul să exporte mărfuri pe piața rusă, dar și la soluționarea problemelor social-culturale și migraționale.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a accentuat că semnarea unui memorandum cu Uniunea Euroasiatică, cum s-a angajat Președintele Igor Dodon, este, la fel, o declarație care va rămâne una politică, căci aceasta nu poate fi pusă în practică fără Parlament și Guvern.

Video

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.19 10:35 Noi
    Dl Filip, noi deja stim ca numai UE ne intereseaza, da sunt oamenii care vor relatii bune cu Rusia...
  2. 2017.01.19 10:38 Liviu
    Dupa asa mesage dialog cu Medvedev si Putin sa fie destul de grev si poate inposibil...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.