Politică

​SPEAKERUL PARLAMENTULUI INTENŢIONEAZĂ SĂ DISCUTE CU PREŞEDINTELE DESPRE COOPERARE ÎN PROBLEMA REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE

20 ianuarie, 2017

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, intenţionează să discute cu Preşedintele Igor Dodon despre cooperarea instituţiilor statului în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Parlamentului, despre aceasta el a declarat în cadrul unei întrevederi cu un grup de experţi ai proiectului „Crisis Management Initiative” (CMI).

În cadrul întrevederii a fost abordată şi problema cooperării între Parlamentul Moldovei şi Adunarea Populară a Găgăuziei, pentru a soluţiona în comun problemele cu care se confruntă Autonomia Găgăuză.

„Anul 2016 a fost un an de stabilire a comunicării și oportunităților, atît pentru Parlament, cât și pentru Adunarea Populară. Raportul Grupului de lucru pe anul 2016 indică rezultatele înregistrate, care pot fi dezvoltate în 2017. În prezent sunt patru proiecte de acte legislative propuse de Grup, care se află în procedură legislativă. Grupul de lucru al Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuziei își va relua activitatea imediat după desemnarea de către Comrat a unor noi membri în componența grupului”, a menționat Andrian Candu.

În ajun, în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim, speakerul a declarat că Parlamentul Moldovei este dispus să acorde regiunii transnistrene un statut special.

„Subiectul reglementării diferendului rămâne important pe agenda Parlamentului. Orice acțiune întreprinsă pentru reglementarea conflictului transnistrean trebuie să ia în calcul prevederile Constituției Republicii Moldova, caracterul unitar al statului și să fie agreată în formatul „5+2” de negocieri”, a declarat Candu.

Tot în ajun, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că „pentru soluţionarea problemei transnistrene trebuie îmbunătăţită coordonarea între autorităţi”. De asemenea, el a mai spus că propunerile prezentate de Igor Dodon la Moscova privind soluţionarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova „reflectă punctul de vedere al persoanelor care au discutat despre aceasta”.

CMI este o organizație non-profit, fondată în anul 2000, de deținătorul Premiului Nobel pentru Pace și ex-președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari. Organizația are ca obiective preîntîmpinarea și soluționarea conflictelor, contribuind la realizarea unei păci durabile în cadrul programelor regionale în țările din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa. În Republica Moldova, CMI este implicată în suportul Parlamentului în cadrul proiectului “Supporting the Efficient Exercise of Gagauzia’s Autonomous Powers within Moldova’s Constitutional Framework”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Suediei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.