Politică

​EXPERŢII APRECIAZĂ POZITIV ACTIVITATEA GUVERNULUI CONDUS DE PAVEL FILIP…

23 ianuarie, 2017

Experţii apreciază, în general, pozitiv activitatea Guvernului prim-ministrului Pavel Filip pe parcursul unui an.

Solicitat de reporterul INFOTAG, fostul şef al Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a menţionat că „guvernul Filip a venit la conducere într-o perioadă nefavorabilă – de declin economic, declin în comerţ, întreruperea relaţiilor cu partenerii externi, micşorarea transferurilor băneşti de peste hotare”.

„Cu toate acestea, Guvernul Filip a reuşit să restabilească relaţiile cu partenerii externi şi să deblocheze finanţarea Moldovei”, a menţionat el.

El susţine că minusul activităţii lui Filip este faptul că a transferat în datorie publică cei 13,26 mlrd. lei eliberaţi de Banca Naţională sub garanţia statului către cele trei bănci falimentate.

„Însă în această situaţie Pavel Filip nu avea câmp de manevre. Şi avem ce avem. În general, eu apreciez pozitiv activitatea Guvernului. El a reuşit să scoată Moldova din declinul enorm în nişte condiţii monstruoase. Iar această criză presupun că a fost mai puternică decât cele din 1998 şi 2009. Însă situaţia este departe de a fi una normală”, a explicat Ioniţă.

De aceeaşi opinie este şi politologul Roman Mihăeş, care a lăudat Guvernul pentru menţinerea situaţiei sub control.

El a menţionat şi creşterea de către agenţia Moody’s a ratingului Moldovei de la negativ la stabil, iar acest lucru este un semnal pozitiv pentru capitalul străin.

„În 2017, Guvernul Filip urmează să îndeplinească o sarcină la fel de ambiţioasă – reducerea semnificativă a aparatului administraţiei centrale cu oferirea unei eficienţe maxime. Aceasta este anume acea piatră de încercare în baza căreia cetăţenii Moldovei vor putea verifica încă o dată siguranţa echipei lui Pavel Filip”, consideră Mihăeş.

…ÎNSĂ NU TOŢI

Deblocarea finanţării externe este singurul aspect pozitiv al anului de guvernare a prim-ministrului Pavel Filip”, consideră politologul şi economistul Victor Ciobanu.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, el a subliniat că, dacă nu ar fi încheiat noul Memorandum cu FMI şi fără susţinerea financiară a Uniunii Europene, Guvernul pur şi simplu nu ar fi făcut faţă achitării necesităţilor elementare ale populaţiei.

„Însă mai mult nu a putut realiza. Toate celelalte acţiuni şi reformele declarate nu sunt decât o publicitate. Guvernul lucrează pentru imaginea sa, dar nu pentru binele cetăţenilor. Şi, deşi Pavel Filip declară că Moldova a depăşit situaţia de criză şi că noile reforme îmbunătăţesc situaţia din ţară, 90% din populaţie nu simte aceasta”, a spus Ciobanu.

În opinia directorului Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, Guvernul Filip „nu implementează reforme adevărate, ci doar încearcă să micşoreze cheltuielile pentru întreţinerea instituţiilor publice”.

„Filip declară despre reforma procuraturii, reforma administraţiei centrale, a sistemului educaţiei, în urma cărora se va reduce numărul ministerelor, instituţiilor de învăţământ, procuraturilor. Însă viaţa nu va deveni mai bună dacă nu se vor face schimbări în activitatea acestor instituţii. Iar aşa ceva nimeni nu face şi toate structurile de stat vor lucra la fel de ineficient ca şi mai înainte”, consideră expertul.

El a menţionat că progresul, dacă totuşi există, reiese exclusiv din cerinţele partenerilor străini şi nicidecum din programul de guvernare al autorităţilor moldovene.

„Ca să obţină bani, Moldova trebuia să îndeplinească cinci-şase precondiţii din partea UE şi şase precondiţii din partea României. Guvernul le-a îndeplinit, parţial. Dovadă este acelaşi nivel înalt de corupţie ca şi în anul trecut. Şi chiar dacă autorităţile afirmă că acţionează transparent, în realitate nu este aşa. Să luăm, spre exemplu, procedura de numire a procurorului general, unde din start era cunoscut învingătorul. Sau aşa-numita lege a amnistiei fiscale. Guvernul a aprobat-o pentru că această lege serveşte intereselor cuiva”, susţine expertul.

INFOTAG precizează: Guvernul, condus de membrul Partidului Democrat, Pavel Filip, a fost numit de Parlament pe 20 ianuarie 2016, de deputaţii fracţiunilor PL şi PDM. În aceeaşi noapte, Pavel Filip a depus jurământul de credinţă Moldovei. Ceremonia de învestire a avut loc după ora 23.00, la Reşedinţa Preşedintelui. Între timp, în faţa clădirii Parlamentului avea loc un protest al susţinătorilor partidului de opoziţie „Demnitate şi Adevăr”, care pleda împotriva coaliţiei de guvernare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.