Politică

​PREŞEDINTELE IGOR DODON A INIŢIAT PROCEDURA DE DESTITUIRE A PROCURORULUI GENERAL EDUARD HARUNJEN

23 ianuarie, 2017

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a iniţiat procedura de destituire a procurorului general Eduard Harunjen. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a anunţat luni pe pagina sa de facebook.

Potrivit comunicatului, Preşedintele va contesta rezultatele concursului desfăşurat de Consiliul Superior al Procurorilor.

„Încălcările procedurale pe care le invoc: Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la procuratură interzice candidarea persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în ultimele şase luni. Totodată, deși legea prevede că membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor urmau a fi detașați de la locul de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce pune la dubii obiectivitatea și imparțialitatea acestora din simplu motiv că au fost direct subordonați domnului Eduard Harunjen”, a remarcat Preşedintele.

El a subliniat că Preşedintele ţării, conform legii, este persoană direct responsabilă de numirea unui procuror general.

După alegerile prezidenţiale, pe 7 decembrie Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Eduard Harunjen drept câştigător al concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror general. Candidatura sa a fost înaintată şi aprobată în aceeaşi zi de Preşedintele în exerciţiu Nicolae Timofti.

Desfăşurarea concursului şi numirea procurorului au fost criticate de opoziţie, inclusiv de Preşedintele ales Igor Dodon. El declara atunci ă nu recunoaşte legitimitatea procurorului general şi, în calitate de preşedinte, va obţine demiterea lui Harunjen şi desfăşurarea unui nou concurs deschis pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general.

La sfârşitul lunii noiembrie, Parlamentul l-a împuternicit pe Preşedinte cu dreptul de a numi procurorul general. Aceasta este prevăzut de modificările la Constituţie, adoptate de legislativ în prima şi în a doua lectură. Potrivit noilor amendamente, procurorul general este numit de Preşedinte la propunerea CSP pe un termen de şapte ani, fără dreptul de prelungire a mandatului. Prevederile anterioare ale Constituţiei stipulau că procurorul general este numit de parlament la propunerea preşedintelui legislativului, pe o perioadă de cinci ani. Amendamentele la Constituţie au fost adoptate cu sprijinul fracţiunii Partidului Socialiştilor, care spera că noul procuror va fi numit de liderul ei, Igor Dodon, care a câştigat alegerile prezidenţiale.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.23 18:57 Pavel
    Nu stiu daca societate vre lupta politica acum?
  2. 2017.01.23 19:06 Galina
    Presedinte Dodon este bine pregatit pentru presedentia... Dapu 2-3 luni sa avem si rezultate.
  3. 2017.01.23 19:11 Elizaveta
    Dl Dodon impreuna cu Zinaida vor sa fac puterea verticala in 2018, ei cer sustinerea de la dl Putin.
  4. 2017.01.24 08:48 Demian
    Destul de usor dl Dodon intrat in functie...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.