Politică

​PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI ÎL ÎNDEAMNĂ PE PREŞEDINTE SĂ NU-ŞI FACĂ GRIJI PENTRU NEUTRALITATEA ŢĂRII

24 ianuarie, 2017

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îl îndeamnă pe Preşedintele Igor Dodon să nu-şi facă griji pentru neutralitatea Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris luni pe pagina sa de facebook.

„Neutralitatea Republicii Moldova este afirmată în Constituție și nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în Moldova ar putea veni forțe militare străine (cu excepția celor care deja sunt dislocate în regiunea transnistreană). În acest sens, îngrijorările Președintelui Igor Dodon sunt neîntemeiate”, a scris Candu.

El a menţionat că „Oficiul NATO deschis la Chișinău este un birou prin care se asigură o bună comunicare a acestei structuri internaționale cu instituțiile noastre militare”.

„Deci este un oficiu tehnic, de informare și comunicare, nimic mai mult. Ținem să amintim că încă din perioada comunistă au fost puse bazele unor relații de colaborare cu structurile NATO. Militarii noștri au început să fie antrenați în misiuni de pacificare, iar armata moldovenească a avut doar beneficii de pe urma acestei cooperări; la fel și securitatea națională”, a subliniat Candu.

La conferinţa de presă de vinerea trecută, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Oficiul NATO de la Chişinău va începe să activeze în luna martie. La sfârşitul lunii noiembrie 2016, Moldova a semnat un Acord privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău. Documentul a fost semnat la oficiul NATO din Bruxelles de către Pavel Filip şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că intenţionează să blocheze activitatea Oficiului NATO şi „să obţină respectarea strictă a neutralităţii Moldovei, care este unul din principiile constituţionale fundamentale”. În cadrul unei conferinţe de presă de săptămâna trecută la Moscova, Dodon nu a exclus că în cadrul vizitei sale la Bruxelles de la începutul lunii februarie va aborda subiectul închiderii Oficiului NATO de la Chişinău şi va solicita semnarea unui document special privind recunoaşterea de către NATO a neutralităţii Moldovei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.