Politică

​SOCIALIŞTII CER DEMISIA MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII

23 februarie, 2017

Partidul Socialiştilor (PSRM) cere demisia ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan. Potrivit agenţiei INFOTAG, membrii şi susţinătorii formaţiunii au desfăşurat, joi, o acţiune de protest împotriva scumpirii serviciilor medicale.

Peste o sută de protestatari scandau: „Demisia Glavan!”, „Jos tarifele liberale!”, „Opriţi genocidul!”.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a spus la acţiunea de protest, desfăşurată în faţa Ministerului Sănătăţii, că 70% din populaţia Moldovei se află la limita sărăciei, iar „autorităţile au majorat tarifele la serviciile medicale, astfel încât acestea au devenit inaccesibile pentru majoritatea cetăţenilor”.

„Oamenii nu îşi pot achita facturile, nu pot cumpăra medicamente şi obiecte de primă necesitate, iar guvernarea, în loc să ajute oamenii, decide să ridice de câteva ori preţurile la servicii, inclusiv la serviciile medicale. A crescut tariful pentru chemarea ambulanţei şi, dacă un om sărac nu are bani să-şi cumpere poliţa de asigurare medicală obligatorie, el trebuie să plătească pentru ambulanţă 120 de lei. au fost majorate taxele pentru ziua pat. O zi în serviciul cardiologic va costa 400 de lei, iar în serviciul traumatologic – 300 lei”, a declarat deputatul.

El consideră că „guvernarea, în loc să creeze condiţii pentru oameni, pentru ca nimeni să nu plece în căutarea unui trai mai bun, ridică preţurile la tot de câteva ori”.

Batrîncea a menţionat că, în prezent, bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală constituie circa 5 mlrd. lei. În 2009 bugetul era de 2 mlrd. lei şi atunci situaţia în sistemul medical era cât de cât normală.

„Astăzi bugetul a crescut până aproape la 5 mlrd. lei, însă spitalele se închid şi bani nu sunt. Ministrul trebuie să-şi dea demisia, banii din fonduri trebuie să fie controlaţi minuţios şi trebuie să fie introdus un moratoriu la preţurile la medicamente şi servicii”, a subliniat deputatul.

Potrivit lui, în spitalele de urgenţă oamenilor le pot da doar citramon şi 100 grame de verde de briliant.

„În spitale nu sunt locuri libere şi, afară de faptul că oamenii trebuie să plătească că stau acolo, ei încă mai plătesc pentru tratament. Guvernul şi ministerul sunt obligaţi să asigure oamenii cu servicii de calitate”, a subliniat deputatul.

El a menţionat că prim-ministrul Pavel Filip a spus miercuri, la şedinţa Guvernului, că, la proteste, şefii instituţiilor trebuie să iasă în faţa protestatarilor şi să vorbească cu ei.

„Astăzi desfăşurăm protestul în faţa Ministerului Sănătăţii, însă nimeni din conducerea instituţiei nu a ieşit să vorbească cu noi. Vineri, la şedinţa Parlamentului, deputaţii PSRM vor cere demisia ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan”, a declarat Batrîncea.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.23 18:20 Fima
    Totul este platit si organizat!
  2. 2017.02.23 18:20 Stas
    De ce SIS este atit de slab, el trebue sa spune aici cuvintu sau!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.