Politică

​PARLAMENTUL MOLDOVEI A APROBAT PLANUL DE ACŢIUNI AL PARLAMENTULUI PENTRU IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE PENTRU ANUL 2017

24 februarie, 2017

Parlamentul Moldovei a aprobat vineri Planul de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anul 2017. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, majoritatea parlamentară a votat pentru adoptarea documentului, în pofida obiecţiilor din partea opoziţiei.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că Planul conţine 111 măsuri care urmează a fi aprobate în anul curent. De asemenea, acesta include lista proiectelor de lege şi alte măsuri pentru implementarea Acordului de Asociere, măsuri de control parlamentar şi diferiţi indicatori pentru realizarea obiectivelor.

„Acest Plan reprezintă obligaţiunile minime ale Parlamentului în anul 2017. Documentul va putea fi modificat pe parcursul anului. Aceasta însă nu înseamnă că alte proiecte de legi nu vor fi examinate în acest an. Pe parcurs vom organiza consultări publice cu părţile interesate în privinţa Planului şi îndeplinirii acestuia”, a spus Candu.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vladimir Ţurcan, a declarat că „documentul trebuia mai întâi examinat în comisiile parlamentare, deoarece majoritatea deputaţilor nu cunosc conţinutul acestuia”.

Potrivit Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, „Planul este întocmit doar pentru donatorii europeni, pentru a le arăta că Parlamentul se ocupă cu ceva”.

„Noi avem deja Acordul de Asociere RM-UE, care şi aşa este un plan de acţiuni, de aceea nu este clar pentru ce este necesar un document care dublează funcţiile Acordului”, a subliniat deputatul.

El a fost susţinut de preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

„În pofida diferenţelor ideologice cu PLDM, eu susţin această poziţie. Planul este întocmit în grabă, pentru „a unge ochii” partenerilor de dezvoltare. Deja astăzi putem afirma că acest plan nu va da rezultate, nu va duce la creşterea calităţii şi standardelor de viaţă după exemplul europenilor. El a fost întocmit doar pentru a justifica cheltuirea mijloacelor din buget şi din granturi”, a subliniat Voronin.

În pofida solicitării deputaţilor din cele trei fracţiuni de opoziţie de a acorda o săptămână pentru discutarea Planului în comisiile parlamentare, documentul a fost aprobat cu majoritatea de voturi.

Potrivit Planului, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va prezenta la sfârşitul fiecărei sesiuni parlamentare un raport privind îndeplinirea planului. Acesta include proiecte de legi privind consolidarea dialogului politic, reformelor interne, politicii externe și de securitate, gestionării crizelor, cooperării internaționale, supremației legii, precum şi alte măsuri pentru implementarea Acordului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.