Politică

​PREŞEDINTELE MOLDOVEI LE-A CERUT AMBASADORILOR SUA ŞI AL ROMÂNIEI „SĂ NU OFERE LECȚII PREŞEDINTELUI”

27 februarie, 2017

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, le-a cerut ambasadorilor SUA şi al României „să nu ofere lecții Preşedintelui”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el le-a declarat ambasadorilor James Pettit şi Daniel Ioniţă într-o scrisoare pe care a publicat-o publicaţia independent.md.

De asemenea, publicaţia a publica scrisoarea către preşedintele ţării, semnată de diplomatul american şi cel român. Ei şi-au exprimat regretul că Dodon, în calitate de Comandant Suprem, a interzis participarea militarilor moldoveni la un exerciţiu militar, care se desfăşoară în perioada 20 februarie – 1 martie la Centrul de instruire Smârdan din judeţul Galaţi. La exerciţiu participă forţe multinaţionale din SUA, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Ucraina.

James Pettit şi Daniel Ioniţă l-au acuzat pe Igor Dodon de „atitudine neprietenoasă” şi îl avertizează pe Dodon că din cauza gestului său „armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”, în timp ce „80% din acest proces sunt asigurate prin participarea la activităţi externe”. Diplomaţii promit că „nu vor face public demersul lor”, menţionând că gestul lui Igor Dodon „nu reflectă nicidecum substanța, angajamentul și contribuțiile susține ale SUA și României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova”.

În scrisoarea de răspuns, pe care Igor Dodon, de asemenea, a promis că „nu o va face publică”, însă care totuşi a ajuns la presă, el le-a amintit ambasadorilor de faptul că „Republica Moldova este un stat suveran și independent” și că „Președinția nu acceptă comentarii din exterior și ingerințe în activitatea sa și în deciziile care sunt luate”.

„Vă solicit ca pe viitor structurile pe care le reprezentanți să nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova, în special, în ceea ce ține de atribuțiile sale constituționale, dar și în alte domenii. Nu cred că în statele pe care le reprezentanţi, un ambasador sau altul, ar putea face comentarii sau sugestii pe seama deciziilor luate de preşedinţii statelor pe care le conduce, mai ales în ceea ce ţine de dislocarea trupelor din contingentul militar al ţării. Aș vrea să văd reacțiile Casei Albe sau ale Palatului Cotroceni la un eventual comentariu de acest tip, spre exemplu, al ambasadorilor Republicii Moldova la Washington sau București”, a declarat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.