Politică

​FOSTUL DEPUTAT IURIE BOLBOCEANU A FOST REŢINUT PENTRU SPIONAJ ŞI TRĂDARE DE PATRIE

20 martie, 2017

Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reţinut pentru spionaj şi trădare de patrie. Surse din cadrul Procuraturii generale au relatat pentru reporterul agenţiei INFOTAG că acesta a fost reţinut vineri seara, după ce au fost efectuate percheziţii la el acasă.

În acelaşi timp, Procuratura Generală nu a emis un comunicat de presă oficial privind reţinerea fostului deputat, deşi ordonanţă de reţinere a fost semnată de procurori. Potrivit ordonanţei, percheziţiile sunt necesare pentru a ridica informaţia din mijloacele de comunicare dintre Iurie Bolboceanu şi unele persoane, precum ar fi "telefonul mobil şi alte materiale ce ar fi de folos în procesul de urmărire penală". Procurorii nu au anunţat deocamdată ce au găsit în timpul percheziţiilor şi ce statut are reţinutul - de bănuit sau de acuzat.

Potrivit ordonanţei, procuratura a iniţiat urmărirea penală în vara anului 2016 în conformitate cu articolul 337 "Trădare de patrie" şi articolul 338 "Spionaj" din Codul penal al Republicii Moldova. Cauza este pornită de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Potrivit documentului, Iurie Bolboceanu a avut contacte cu adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin, căruia i-ar fi transmis unele informaţii. În ordonanţă se mai spune că, în timpul întâlnirilor, cei doi îşi asigurau măsuri stricte de confidenţialitate.

"Luând în consideraţie evenimentele din Ucraina, nu excludem posibilitatea implicării ofiţerilor serviciilor speciale ruse în organizarea şi susţinerea acţiunilor îndreptate spre destabilizarea situaţiei social-politice din Moldova", se arată în document.

Potrivit acestuia, Serviciul de Informaţii şi Securitate aş Moldovei a stabilit că "Bolboceanu menţine legătura cu anumite persoane interesate în a primi informaţii de importanţă de stat, inclusiv cu scopul de a destabiliza situaţia social-politică din ţară".

Iurie Bolboceanu a fost deputat din partea Partidului Democrat în Parlament precedent, ales la 25 noiembrie 2010. La începutul anului 2014, cu jumătate de an înainte de expirarea mandatului, el a declarat că este dezamăgit de PDM şi a anunţat că se retrage din partid şi din fracţiunea parlamentară. El a figurat atunci în lista a opt deputaţi, care au anunţat că există tentative de mituire a lor, pentru a surpa majoritatea parlamentară, a destabiliza situaţia din ţară şi a provoca alegeri anticipate.

A doua zi după ce Bolboceanu a anunţat că pleacă din partid, au fost reţinute două persoane acuzate în dosarul de corupere a deputaţilor. Aceştia sunt fostul poliţist Vitalie Burlacu şi Irina Blagai, care, potrivit informaţiilor neoficiale, le-au propus deputaţilor câte $250 mii ca ei să părăsească partidele lor. Litigiul judecătoresc a durat mai multe de doi ani. În iulie 2016, Burlacu a fost condamnat la 11 ani şi patru luni de închisoare cu executare, iar Balgai - la trei ani condiţionat, cu o suspendare pe doi ani. Instanţa a mai dispus confiscarea banilor care au fost depistaţi în timpul urmării penale: 553 mii euro, 403 mii dolari şi 490 mii ruble, precum şi un automobil Porsche Cayenne.

După expirarea mandatului de deputat în toamna anului 2015, Iurie Bolboceanu s-a retras din politică.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.