Politică

SPEAKERUL ESTE CONVINS CĂ SISTEMUL VOTULUI UNINOMINAL ESTE CRITICAT DOAR PENTRU CĂ INIŢIATIVA A VENIT DIN PARTEA PDM

20 martie, 2017

Partidele de opoziţie refuză să participe la discuţiile privind modificarea sistemului electoral deoarece proiectul de lege a fost iniţiat de Partidul Democrat (PDM), consideră preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că nu a auzit argumente din partea opoziţiei, însă va fi bucuros să audă opinia lor în cadrul dezbaterilor. El s-a arătat surprins de reacţia negativă la iniţiativă, care este susţinută de 80% din cetăţenii RM şi care a fost promovată de Partidul Liberal Democrat în campania electorală.

„Săptămâna aceasta vom expedia invitaţii la primele dezbateri în cadrul unei platforme parlamentare. Vom invita partidele parlamentare şi extraparlamentare, opoziţia şi experţi în Constituţie şi sisteme electorale, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. Dezbaterile vor începe săptămâna viitoare, după încheierea momentelor tehnice”, a spus speakerul.

În opinia sa, refuzul unor organizaţii nonguvernamentale de a participa la dezbateri este de neînţeles, deoarece societatea civilă, de cele mai dese ori, este iniţiatorul consultărilor publice.

„Cele 19 organizaţii care au refuzat să participe nu reprezintă întreaga societatea civilă. Din câte cunosc, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 7 mii de organizaţii obşteşti, însă cei care au refuzat reprezintă o parte importantă a societăţii civile. De aceea vom continua să discutăm cu ei”, a evidenţiat Candu.

El nu este de acord cu faptul că iniţiativa trebuie amânată pentru anul 2020, deoarece fiecare reformă trebuie să fie implementată la timpul potrivit, când 80% din cetăţenii doresc modificarea sistemului electoral.

Potrivit lui Candu, timp de două săptămâni au fost colectate peste 350 mii de semnături în favoarea modificării sistemului electoral. Acest fapt „va legitima iniţiativa şi acţiunile PDM privind înaintarea proiectului de lege”.

Preşedintele Parlamentului a explicat că, dacă proiectul de lege va fi adoptat în redacţia actuală, locurile prevăzute pentru Transnistria vor fi vacante până la alegerile următoare, până când vor fi create condiţii pentru desfăşurarea alegerilor democratice în regiune.

Andrian Candu a menţionat că PDM a a înregistrat în Parlament o inițiativa legislativă de modificare a Constituției, prin care este exclusă imunitatea parlamentară.

„Am obținut avizele comisiilor parlamentare și, cel mai important, al Curții Constituționale. Am discutat ca să solicităm colegilor din majoritatea parlamentară ca acest proiect de lege să fie în această săptămână în Parlament, să înceapă procesul de vot”, a spus Candu.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.21 08:30 Grigorii
    Vse verno, mojno spisati na zavisti...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.