Politică

​LIDERII „PARTIDULUI NOSTRU” AU PREGĂTIT UN PROIECT DE LEGE PRIVIND INTERZICEREA ACTIVITĂŢII COMPANIEI „FRONTERA RESOURCES” ÎN MOLDOVA

22 martie, 2017

„Partidul Nostru” (PN) de opoziţie va prezenta Preşedintelui Igor Dodon un proiect de lege privind interzicerea activităţii în Moldova a companiei americane „Frontera Resources International”, care a obţinut dreptul de explorare şi extragere a petrolului şi gazului din sudul Moldovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vicepreședintele PN, Nicolai Țipovici, susţine că, având în vedere că Moldova este amplasată într-o zonă seismic activă, explorarea geologică a subsolului ar putea duce la „un val de cutremure”.

„Potrivit contractului, compania este obligată ca în decurs de 60 de zile să înregistreze în RM o firmă care să se ocupe de explorare. Însă „Frontera” a fost înregistrată în Moldova încă în anul 2015. Aceasta arată că regimul de la guvernare ştia de la bun început că aceasta va câştiga tenderul public”, a spus el.

Activistul s-a arătat indignat de faptul că acest contract a fost semnat în primele zile ale lunii ianuarie 2017, „când ţara întreagă se odihnea”.

„Au fost încălcate toate cerinţele legii referitor la astfel de concursuri. Nu au avut loc consultări publice privind condiţiile de efectuare a lucrărilor, autorităţile locale din sud nu au fost informate în acest sens”, a menţionat Ţipovici.

El consideră că a fost încălcat şi Codul subsolului al RM.

„Acolo scrie clar că perioada maximă de concesiune este de 25 de ani. Iar autorităţilor nu le pasă de legi, că contractul cu „Frontera” a fost semnat pentru o perioadă de 50 de ani”, a spus Ţipovici.

Un alt vicepreședinte al „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubașenco, a precizat că compania americană „Frontera Resources” este una falimentară în SUA.

„Dacă deschidem site-ul companiei, putem vedea că pe cont are $50 mii. Activele companiei constituie $13 mil., iar obligațiunile – $65 mil. Pe parcursul întregii sale activități, această companie a acumulat datorii de $466 mil. Doar pentru ultimul an, pierderile companiei au constituit aproape $11 mil.”, a spus Ciubaşenco.

Potrivit lui, „Frontera Resources” activează după principiul piramidei financiare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.