Politică

​DELEGAŢIA REPUBLICII MOLDOVA NU VA PARTICIPA LA ADUNAREA PARLAMENTARĂ A CSI

23 martie, 2017

Biroul Permanent al Parlamentului a decis joi că Republica Moldova nu va participa oficial la Adunarea Parlamentară a CSI, care se va desfășura săptămâna viitoare la Sankt Petersburg pentru că nu a primit un răspuns oficial din partea Moscovei la nota diplomatic transmisă recent în privința abuzurilor asupra funcționarilor moldoveni care călătoresc în Federația Rusă, a anunțat șeful Legislativului Andrian Candu

”Consider participarea Republicii Moldova la acest eveniment ca fiind nebinevenită dar am ținut să discut acest subiect și să mă consult cu colegii în cadrul Biroului permanent. După discuții, Biroul permanent a luat decizia că delegația parlamentului nu va participa la ședințele Adunării Parlamentare a CSI care se va desfășura săptămâna viitoare la Sankt-Petersburg”, a declarat Andrian Candu.

El a precizat că după nota oficială transmisă de autoritățile de la Chișinău în privința abuzurilor unei structuri de stat ruse au existat mesaje pozitive din partea Moscovei, dar Chișinăul nu a primit un răspuns oficial.

Andrian Candu a accentuat că Republica Moldova nu boicotează activitatea CSI, dar nu va participa la ședințele respective din cauza motivelor menționat mai sus. ”Astăzi vor fi expediate scrisori șefilor delegațiilor din celelalte state, gazdelor acestui eveniment și, la fel, secretariatului Adunării Parlamentare a CSI privind motivele și refuzul Republicii Moldova de a participa ala aceste eveniment”, a notat șeful Legislativului.

Amintim că acum două săptămâni autoritățile Republicii Moldova au transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. În notă era descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. Autoritățile de la Chișinău au accentuat că aceste acțiuni au legătură direct cu investigațiile pe cazul spălării a 22 de miliarde de dolari prin sistemul bancar și judecătoresc din Republica Moldova, așa-numitul Landromat, opinie care a fost confirmată de investigații realizate de presa internațională, inclusiv rusă.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.23 13:35 Inga
    Este corect si asteptat!
  2. 2017.03.23 13:37 Danut
    Si cum tot sa fie fara delegatiei RM?
  3. 2017.03.23 13:38 Ivan
    A cito, pusti znaiut nasih!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.