Politică

​PREŞEDINTELE IGOR DODON SUSŢINE CĂ VA LUPTA PENTRU STATALITATEA ŞI IDENTITATEA MOLDOVENEASCĂ

24 martie, 2017

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că „va lupta consecvent pentru consolidarea statalităţii şi identităţii moldoveneşti”. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat la conferința ştiințifică internațională: „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării”, care se desfășoară vineri sub patronajul instituției prezidențiale.

În alocuţiunea sa, Dodon a subliniat că acesta este primul eveniment de acest fel, care se desfăşoară sub patronajul în ultimii 15 ani.

„Nimeni nu s-a ocupat de consolidarea statalităţii şi identităţii moldoveneşti. Mai mult chiar, cetăţenilor ţării li s-a impus „limba română”, iar în şcoli este predată „Istoria românilor”, astfel că statalitatea este nimicită treptat. Aşa ceva este de neconceput: copiilor noştri li se predau mituri şi ideologia statului vecin, iar elita politică susţine acest proces distructiv. Fără identitate nu există stat, iar fără stat urmează căderea poporului”, a spus Preşedintele.

El a subliniat că a venit timpul ca „Preşedintele să se ridice în apărarea moldovenismului, să apere identitatea moldovenească şi să consolideze statul”.

„Pentru păstrarea statalităţii moldoveneşti este nevoie de o mobilizare nu doar socială, ci și intelectuală, pentru a apăra valorile unui popor care vrea să-și trăiască propriul destin, în mod independent și cu demnitate”, a declarat Dodon.

El regretă că susţinătorii consolidării statului Republica Moldova „nu pot miza mereu pe susţinerea Academiei de Ştiinţe”.

„Paradoxal, dar Academia de Ştiinţe, care este întreţinută de poporul moldovenesc din mijloace bugetare, apără interesele unui stat străin. Vom schimba această situaţie, a mai rămas puţin, vă promit”, a spus Dodon.

El a vorbit despre acţiunile întreprinse în contextul consolidării statalităţii şi identităţii moldoveneşti. Printre acestea se numără schimbarea denumirii limbii pe site-ul Preşedinţiei din „română” în „moldovenească”, afișarea drapelului istoric al Moldovei medievale lângă drapelul de stat, propunerea de a institui Ziua statalităţii, înmânarea Ordinului „Bogdan Întemeietorul” unor persoane marcante.

Potrivit lui, se lucrează intens la producerea unui film documentar despre istoria Moldovei. Acesta va fi lansat către jubileul de 100 de ani de la constituirea Republicii Democrate Moldoveneşti – 2 decembrie 2017.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.24 16:40 Irina
    El este STATALIST ce este bine pentru Moldova si moldoveni!!!
  2. 2017.03.24 16:42 Fima
    Numai cu dl Dodon Moldova, ca stat are viitor bun!
  3. 2017.03.24 16:46 Svetlana
    Dl Dodon stie ce vrem noi, poporul moldav!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.