Politică

​PARTIDUL COMUNIŞTILOR INTENŢIONEAZĂ „SĂ OPUNĂ REZISTENŢĂ DURĂ TENTATIVELOR GUVERNĂRII DE A MODIFICA SISTEMUL ELECTORAL”

24 martie, 2017

Partidul Comuniştilor (PCRM) intenţionează „să opună rezistenţă dură tentativelor guvernării de a modifica sistemul electoral”. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al PCRM, despre aceasta a declarat preşedintele formaţiunii, Vladimir Voronin, în cadrul întrevederii de vineri cu Șeful Direcției pentru relații bilaterale cu statele Parteneriatului Estic al Serviciului European de Acțiune Externă, Dirk Schubel.

Potrivit comunicatului, în cadrul discuţiilor a fost abordată „o gamă variată de probleme ce ţin de politica internă şi externă a statului, cooperarea Moldovei cu structurile internaţionale, ultimele evenimente din ţară”.

Voronin s-a referit la „pericolul trecerii la sistemul votului uninominal sau mixt, în condiţiile în care statul este capturat”.

„Realizarea reformei electorale, desfăşurarea alegerilor după noul sistem va avea drept consecinţe conservarea regimului actual, întreruperea definitivă a proceselor democratice în ţară, instaurarea dictaturii”, a spus el.

Printre efectele negative evidente ale acestei „reforme electorale”, el a enumerat „creşterea corupţiei politice, excluderea locuitorilor Transnistriei din procesul de vot, recunoaşterea de facto a graniţei pe Nistru, distrugerea structurii de partid, pericolul de a alege un parlament nefuncţional”.

Referindu-se la realizarea Acordului de Asociere cu UE, Voronin a atras atenţia interlocutorului său la „caracterul de mimare a reformelor, care cică sunt desfăşurate de autorităţi pentru îndeplinirea acestui acord”.

„Acestea nu sunt reforme, ci o mimare a reformelor”, a declarat Voronin, care a apreciat actualul guvern drept „unul din cele mai incompetente din istoria Republicii Moldova”.

În ajun, PCRM a emis o declaraţie în care şi-a exprimat poziţia referitor la reforma electorală. Potrivit documentului, „corupţia politică se înrădăcinează nu în sistemul electoral, ci în guvernare”.

„Pentru a scăpa de corupţie, nu trebuie să modificăm sistemul electoral, ci guvernarea. Sistemul electoral uninominal vine să consolideze regimul de la guvernare în frunte cu cel care deține cea mai înaltă rată anti-rating din țară (peste 90 la sută), președintele PDM, Vlad Plahotniuc. În condițiile păstrării sistemului proporțional actual, Partidul Democrat nu are practic nicio șansă nu doar ca să se mențină la putere, dar, în general, să mai ajungă în Parlament. Deținînd resurse administrative și financiare nelimitate, partidul de la guvernare planifică să treacă prin circumscripții așa-numiții deputați ”independenți” și ”populari”, care, în consecință, se vor uni într-o majoritate pro-guvernare ascultătoare”, se arată în declaraţie.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.24 16:47 Serafim
    Deja este tirziu dl Voronin, prea tirziu!
  2. 2017.03.25 14:03 Mobila
    Partidu deja moara, de ce nu salvati partid dl Voronin?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.