Politică

​PESTE JUMĂTATE DE MILION DE MOLDOVENI AU SEMNAT ÎN FAVOAREA INIŢIATIVEI LANSATE DE PDM

27 martie, 2017

Inițiativa Partidului Democrat din Moldova privind introducerea votului uninominal se bucură de o susținere extraordinară din partea populației. Mai mult de 500 de mii de moldoveni și-au pus semnătura în favoarea acestei modificări. Despre aceasta a anunțat vice-președintele PDM, Sergiu Sîrbu, într-o conferință de presă. Acesta a ținut să menționeze că sprijinul cetățenilor pentru acest proiect este unul natural și masiv, lucru confirmat și de datele ultimelor sondaje făcute publice. De asemenea, acesta a anunțat că la sfârșitul săptămânii curente în Parlament vor începe dezbaterile publice pe acest proiect, la care sunt așteptați toți cei interesați.

˝Partidul Democrat a colectat deja peste jumătate de milion de semnături, mai exact 531 292 de semnături de susținători ai demersului nostru, de susținători ai proiectului cu privire la schimbarea sistemului de vot într-unul uninominal. Este un proiect important pentru Moldova și pentru cetățenii ei. De aceea cred că susținerea aceasta masivă este una clară˝, a declarat Sîrbu.

De asemenea acesta menționat că procesul de colectare a semnăturilor va continua, întrucât se constată că există un interes sporit din partea cetățenilor. Sîrbu a anunțat că în colectarea semnăturilor pentru introducerea votului uninominal sunt implicați peste 8 mii de activiști și susținători ai inițiativei, iar în fiecare raion și în fiecare oraș există cel puțin un cort unde cetățenii pot să semneze.

Nu în ultimul rând, vice-președintele PDM, a ținut să sublinieze că susținerea cetățenilor față de schimbarea sistemului electoral se manifestă nu doar prin numărul mare de semnături, dar și de datele ultimilor sondaje făcute publice.

Astfel, potrivit lui Sergiu Sîrbu: ˝74% din cei chestionați susțin demiterea deputatului dacă o majoritate din 50% + unul din alegătorii din circumscripție vor decide acest lucru. De asemenea, 74% din diasporă ar trebui să poată vota pentru 1 sau mai mulți deputați care să-i reprezinte direct în Parlament. Alți 90% de respondenți în continuare susțin alegerea președintelui țării prin vot uninominal˝.

În același timp, Sîrbu a anunțat că la sfârșitul săptămânii curente în Parlament vor începe dezbaterile publice pe seama proiectului votului uninominal. PDM a început deja să expedieze invitații reprezentanților ONG-urilor, societății civile, partidelor politice și tuturor celor interesați să participe la acest proces. Democratul a ținut să menționeze că mai mulți reprezentanți ai societății civile au venit deja cu propuneri și obiecții constructive, pe care formațiunea s-ar putea chiar să le accepte.

˝Ne bucură faptul că deja au început dezbaterile pe acest proiect de lege, inclusiv în Parlament. Și ne bucură că deja și mai mulți reprezentanți ai societății civile au venit nu numai cu obiecții dar și cu mai multe propuneri, după părerea noastră, unele chiar constructive la acest proiect de lege. Vreau să vă spun că nu doar în Parlament, dar deja și în spațiul public, în dezbaterile televizate, se vin cu astfel de propuneri, multe dintre care noi chiar suntem gata să le discutăm și chiar să le acceptăm deoarece sunt chiar propuneri foarte bune. Anume în acest sens și a fost lansată inițiativa formării unui grup de lucru pentru a dezbate plenar acest Proiect de Lege. Vreau să vă anunț că la sfârșitul săptămânii curente, în ziua de vineri, dimineață, la Parlament vor demara dezbaterile publice pe subiectul modificării sistemului electoral, reformării clasei politie și vreau să vă anunț că deja au început a fi trimise invitațiile, peste 100 de invitații pentru toți care sunt interesați de acest proiect de lege˝, a subliniat vice-președintele PDM, Sergiu Sîrbu.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.27 16:39 Nicolae
    Cineva crede in asa ceva?
  2. 2017.03.27 16:39 Victor
    Cu asa ritm puteti sa aveti mai mult ca 1 000 000 de semnaturi pentru.
  3. 2017.03.27 18:27 Zosim
    I zacem tolico PDM tac mnogo tratit sredstv na eto vse, vedi igra ne stit sveci, Dodon s ego podderjcoi ot Putina vse ravno PEREIGRAIUT Plahotniuca.
  4. 2017.03.27 18:28 Stefan
    Tot cu ce sa ocupa dl Plahotniuc, trebue sa obtina VICTORIA.
  5. 2017.03.27 18:30 Eva
    Pacat ca guvernu nu este condusa cu dl Plahotniuc Vladimir Gheorghievici, mare pacat!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.