Politică

UNUL DIN LIDERII DE OPOZIŢIE SE TEME DE INSTAURAREA „DICTATURII LUI PLAHOTNIUC” ÎN MOLDOVA

18 aprilie, 2017

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, se teme de instaurarea „dictaturii lui Plahotniuc” în Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru portalul „Tribuna”.

„Vlad Plahotniuc a înţeles că prin şantaj geopolitic poate instaura în Moldova dictatura personală, acoperind-o drapelul Uniunii Europene. La toate protestele poporului el avea un singur răspuns pentru cei din Occident: „Protestele vor aduce forţele proruse la guvernare”. Presupun că SUA au comis o greşeală foarte mare atunci când au recunoscut majoritatea parlamentară actuală, creată cu ajutorul şantajului şi corupţiei”, consideră politicianul.

În opinia sa, fiecare zi de aflare a lui Plahotniuc la guvernare reduce numărul de susţinători ai vectorului european în Moldova.

„Pe fundalul acestuia, preşedintelui Igor Dodon şi socialiştilor le este uşor să facă campanie electorală, chiar şi în condiţiile când este clar că şeful statului nu are de gând să lupte cu Plahotniuc. El trebuie doar să inventeze explicaţii de ce până la alegerile parlamentare nu poate face nimic. Iar Plahotniuc, a cărui popularitate bate dur în topul ideii europene în Moldova, continuă să şantajeze Occidentul cu venirea forţelor proruse la guvernare. Şi, ca argument pentru prevenirea acestei situaţiei, el cere permisiunea de a crea un stat autoritar”, susţine Slusari.

Politicianul a caracterizat situaţia din republică drept „foarte dificilă, însă nu şi fără de speranţă”.

„Pentru început, partenerii noştri externi trebuie să înceteze finanţarea Moldovei, numai în baza adoptării noilor legi şi a diferitelor strategii. Este nevoie de condiţii dure pentru aplicarea lor în practică, pe care să le simtă cetăţenii. Mai ales în domeniul luptei cu corupţia şi reforma justiţiei. Ce folos, de exemplu, că autorităţile au adoptat aproape întreg pachetul de legi privind lupta cu corupţia, dar nu vor să activizeze noua Agenţie de Integritate. Aproape de un an nimeni nu mai verifică declaraţiile cu privire la veniturile funcţionarilor”, a menţionat Slusari.

El consideră că „reprezentanţii partenerilor externi trebuie să fie delegaţi în organele de drept, procuratură şi judecătorii, având atribuţii extinse”.

„Atunci am putea spera că societatea va afla cine este implicat cu adevărat în furtul miliardului din bănci şi cine dintre politicieni a acoperit acest furt. Probabil că va începe lichidarea a foarte multe scheme criminale care au sărăcit economia ţării”, a remarcat vicepreşedintele Platformei DA.

În opinia sa, o justiţie cu adevărat independentă „va soluţiona problema Plahotniuc”.

„Dacă va fi înlăturat principalul ocupant al ţării, în continuare ar putea urma câteva scenarii: alegeri parlamentare anticipate sau formarea guvernului salvării naţionale, care va avea sprijinul majorităţii parlamentare, ieşită de sub controlul lui Plahotniuc. Această schipă va desfăşura rapid reforme reale şi profunde, mai ales în domeniul justiţiei şi luptei cu corupţia. Desigur, nu poate fi vorba de revizuirea Acordului de Asociere cu UE. Pentru alegerile următoare există premise de a aduce ţara la situaţia minimă de normalitate şi de restabili încrederea majorităţii cetăţenilor. Până la alegeri nu a rămas aşa de mult timp. Dar aceasta este o şansă reală de a scoate ţara din impas şi de a o aduce pe calea democratică”, a spus Slusari.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.04.18 17:35 Vica
    De ce do Slusari a parasit Uniagroprotect? Este mate pacat!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.