Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ MOLDOVA TREBUIE SĂ PREIA EXPERIENŢA BULGARIEI ŞI SĂ TREACĂ LA SISTEMUL ELECTORAL MIXT

22 mai, 2017

Preşedintele Igor Dodon consideră că Republica Moldova trebuie să preia experienţa Bulgariei şi să treacă la sistemul electoral mixt. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, unde a comentat rezultatele întrevederii cu vicepreşedintele Bulgariei, Iliana Iotova. Întrevederea a avut loc în marja summit-ului Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN) de la Istanbul.

"La referendumul recent Bulgaria a votat pentru trecerea la sistemul electoral uninominal, iar Preşedintele şi vicepreşedintele pledează pentru sistemul mixt şi, cel mai probabil, vor obţine ca anume acest sistem să fie adoptat", a menţionat Dodon.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii părţile au abordat mai multe subiecte privind dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterală în domeniul comercial-economic şi au făcut un schimb de opinii pe marginea eventualităţii schimbării sistemului electoral, ţinând cont de experienţa Bulgariei în acest sens. El a subliniat că nu va permite autorităţilor "să continue să ia hotărâri antipopulare".

În mod special, interlocutorii au vorbit despre raionul Taraclia şi posibilitatea comasării Universităţii din Taraclia cu Universitatea de Stat din Bulgaria.

"Acest fapt ar contribui atât la păstrarea instituţiei, cât şi la asigurarea pentru studenţi a accesului la programe şi burse bulgare şi, în general, la cele europene. Colegii bulgari şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intenţiile autorităţilor moldoveneşti de a lichida raionul Taraclia în cadrul reformei administrativ-teritoriale preconizate, care prevede concentrarea raioanelor în unităţi mai mari. I-am asigurat pe colegii bulgari că voi face tot posibilul pentru a împiedica realizarea unor astfel de planuri", a subliniat Dodon.

Preşedintele ţării l-a invitat pe Preşedintele Bulgariei, Roumen Radev, să efectueze o vizită în Republica Moldova în timpul cel mai apropiat.

"Până la sfârşitul lunii iunie, în ţara noastră va veni în vizită Iliana Iotova. Până atunci vom pregăti mai multe probleme concrete, care există la momentul actual pe agenda interstatală şi care îşi vor găsi soluţia în cadrul vizitelor ce urmează să aibă loc", a remarcat şeful statului.http://presedinte.md/

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.23 08:44 Dorel
    De ce dl Dodon a luat si sotia sa in Turcia?
  2. 2017.05.23 08:46 Petrea
    Pina la 2018 dl Dodon nu are si face la presedentia, el trebue sa ajute socialiostilor ca ei eau MAJORITATEA in parlament nou.
  3. 2017.05.23 08:49 Iacob
    Binne ca acum sa avem cu ce sa mindrim, dl Dodon este bun presedinte.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.