Politică

PRIM-MINISTRUL PAVEL FILIP A CRITICAT OPOZIŢIA, CARE ÎNCEARCĂ SĂ ÎMPIEDICE FINANŢAREA EXTERNĂ A MOLDOVEI

26 mai, 2017

Prim-ministrul Pavel Filip a criticat opoziţia, care încearcă să împiedice finanţarea externă a Moldovei. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat vineri în Parlament, unde a prezentat raportul de activitate a Guvernului pentru anul 2016,

El a acuzat reprezentanţii opoziţiei de faptul că fac presiuni asupra partenerilor politici din Parlamentul European, pentru a amâna sau a suspenda finanţarea externă a Moldovei.

„Ştim cine şi pentru ce face asta. Vedem ce scriu aceşti politicieni pe facebook. Exact aşa au încercat mai înainte să influenţeze asupra FMI şi Băncii Mondiale. Ca şi atunci, ei nu vor reuşi. Vom soluţiona problema finanţării, deoarece aceasta este foarte importantă pentru realizarea programelor stabilite în ţară. Iar politicienii trebuie să ştie că ei încearcă să lovească nu în Guvern, şi în ţară şi în popor”, a declarat Filip.

El şi-a exprimat convingerea că, în pofida încercărilor opoziţiei, Modlova va primi de la Uniunea Europeană asistenţa macrofinanciară promisă, în valoare de 100 mil. euro. Potrivit lui, aprobarea hotărârii a fost amânată pentru două săptămâni, pentru a discuta acest subiect în cadrul trialogului dintre Consiliul Europei, Comisia European şi Parlamentul European. Anterior, autorităţile moldovene au negat faptul că Bruxellesul a amânat luarea deciziei în această privinţă. Se presupunea că Parlamentul European va lua decizia pe 18 mai, însă europarlamentarii au decis să aştepte rezultatele trialogului şi să revină la subiect pe 5 iulie.

Şeful Cabinetului de miniştri a subliniat că „este importantă nu doar finanţarea, ci şi îndeplinirea condiţiilor înaintate de partenerii de dezvoltare”.

„Debursarea fiecărei tranşe este însoţită de zece precondiţii. Pentru noi este important să îndeplinim acest condiţii, căci ele se referă la implementarea reformelor şi modernizarea Moldovei. Noi nu lucrăm de dragul laudei sau criticii, lucrăm pentru oameni şi ne facem treaba. La fel de importante sunt şi aprecierile partenerilor europeni, a căror încredere am reuşit să o recăpătăm. Aceasta este de preţ”, a spus premierul.

Întrebat de deputaţi despre recuperarea miliardului furat din sistemul bancar, Filip a spus că „aceasta este o problemă foarte importantă pentru Guvern, care are câteva componente”.

„În primul rând, trebuie să facem în aşa fel, încât să excludem orice posibilitate ca situaţia să se repete. Am făcut acest lucru prin adoptarea unor legi corespunzătoare, care se aplică deja. În al doilea rând, trebuie traşi la răspundere toţi cei care se fac vinovaţi de furt. Aceasta ţine de competenţa instituţiilor abilitate, care lucrează pe această direcţie şi vedem şi primele rezultate. În al treilea rând, trebuie să facem tot posibilul pentru a recupera banii. Şi se lucrează şi pe această dimensiune. Banca Naţională a semnat un acord în acest sens cu agenţia de investigare Kroll”, a spus Filip.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.26 18:57 Irina
    Asa, undeva nota 7-8.
  2. 2017.05.26 19:02 Andrei
    Datorita dl Filip noi avem in Moldova STABILITATEA, ce este principal!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.