Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON AMINTEŞTE CĂ O PARTE DIN ROMÂNIA INTRA ÎN COMPONENŢA PRINCIPATULUI MOLDOVEI

15 iunie, 2017

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a amintit că în secolul al XIX-lea o parte a României actuale era "pământ moldovenesc". Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe facebook, unde a anunţat că joi dimineaţa împreună cu consilierii săi a depus floci la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din grădina publică. În această zi se împlinesc 128 de ani de la moartea poetului.

"Marele poet s-a născut pe pământ moldovenesc, la Botoşani (oraş din nord-estul României - "I."), în 1850, şi la vârsta de 39 de ani s-a stins din viaţă. Cred că fiecare cetăţean al Republicii Moldova îl cunoaşte pe Eminescu şi opera sa, care este actuală până în prezent", a menţionat Igor Dodon.

El a subliniat că "noi ne mândrim că avem aşa un pământean, apreciat la nivel mondial".

"Fiecare popor are anumite personalităţi cu care se poate mândri, indiferent de timpul care a trecut de la naşterea sau de la decesul acesteia. Noi, poporul moldav, ne mândrim cu Mihai Eminescu, geniul literaturii noastre", a declarat Preşedintele.

În acelaşi timp, în comentariile la postarea şefului statului, un utilizator a amintit că "Mihai Eminescu este considerat poetul naţional al României. Utilizatorul a publicat pe pagina Preşedintelui numeroase pasaje din lucrările lui Eminescu unde poetul elogiază România şi scrie că "suntem români şi punctum".

În ianuarie 2017, în cadrul primei vizite a lui Igor Dodon la Moscova, în calitate de şef de stat, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a dăruit o hartă a Principatului Moldovei din secolul al XVIII-lea. Pe hartă, întocmită de cartograful italian Batolomeo Borgi, după războiul ruso-turc, Principatul Moldovei din secolul al XVIII-lea ocupă o parte din teritoriul României şi Ucrainei actuale, iar Transnistria nu face parte din teritoriul principatului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.