Politică

PREŞEDINTELE ŞI PARTIDUL SOCIALIŞTILOR SUNT CATEGORIC ÎMPOTRIVA REFORMEI ADMINISTRATIVE

16 iunie, 2017

Preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor (PSRM) sunt categoric împotriva reformei administrative. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta şeful statului a scris joi pe pagina sa de facebook, comentând declaraţiile prim-ministrului Pavel Filip privind necesitatea optimizării numărului administraţiilor publice locale.

"Guvernările democrate calcă pe aceeaşi greblă. În 1999, o guvernare democrată a iniţiat o reforma teritorial-administrativă antisocială, când au fost formate judeţele, din contul lichidării raioanelor. Acum, o altă guvernare democrată propune o reformă la fel de antisocială, prin care vrea să lichideze primăriile. Probabil e o etapă de pregătire de trecere, din nou, la judeţe. Preşedinţia este categoric împotriva unor astfel de experimente teritoriale", a declarat Dodon.

El a menţionat că reforma educaţiei şi închiderea în cadrul acesteia a şcolilor şi grădiniţelor nu a avut efecte pozitive, ci "s-a transformat în dezastrul educaţiei".

"La fel de dezastruoasă va fi şi aşa-numita reformă administrativă. Vor rămâne mii de oameni fără lucru, se vor crea dezechilibre şi conflicte locale, pentru terenuri şi întâietate. Calific această iniţiativă a Guvernului ca fiind periculoasă şi opresivă", a subliniat Dodon.

În declaraţia sa la acest subiect, PSRM a menţionat că Guvernul Pavel Filip insistă pe reforma administrativă, care presupune lichidarea mai multor localităţi ale Moldovei şi formarea, în locul actualelor 32 de raioane, a 9 regiuni mari.

"Potrivit reformei, în fiecare din localităţile lichidate urmează să fie închise şcoli, grădiniţe, puncte medicale, case de cultură. În 25 din centrele raionale lichidate vor fi închise spitalele, centrele de sănătate raionale, alte obiecte sociale. Sub pretextul "optimizării" vor fi închise licee şi şcoli profesionale. Îşi vor înceta activitatea mai multe întreprinderi. Zeci de cetăţeni vor deveni şomeri", susţin socialiştii.

În opinia lor, "împărţirea administrativ-teritorială în "judeţe", la care Guvernul intenţionează să întoarcă Moldova, a fost preluată în anul 1998 din modelul de împărţire administrativ-teritorială al României. Dublarea structurii administrativ-teritoriale româneşti poate urmări drept scop lichidarea statalităţii Republicii Moldova şi anexarea ţării la România, pe care unioniştii şi-au propus-o spre realizare în anul 2018".

Participând în ajun la o emisiune la Moldova 1, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că "este prevăzută reforma administraţiilor publice locale, care prevede reducerea numărului de primării".

"Avem cel puţin 900 sute de primării. Nu voi polemiza, dacă sunt multe sau nu la număr. Dar trebuie să luăm în considerare şi capacităţile financiare ale ţării. Deja a început rezistenţa faţă de reforma administrativ teritorială. Când vorbim la general, toţi sunt de acord cu optimizarea numărului de primării, dar când se discută la concret, nimeni nu doreşte ca să fie lichidată primăria sa. Noi vom veni cu proiecte atractive pentru localităţi, cum ar fi instalarea sistemelor de canalizare, drumuri, spitale, dar cu condiţia că trebuie să se unească 3-4 primării. Cei care vor accepta, vor beneficia de aceste proiecte", a spus Filip.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.16 10:27 David
    XClar, ca ei vor puterea si restu socialistilor in Moldova nu interesaza.
  2. 2017.06.16 12:14 Fima
    Socialistii au targetu lor - voctoria TOTALA la alegeri parlamentara.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.