Politică

FOSTUL PREŞEDINTELE AL CURŢII CONSTITUŢIONALE REPREZINTĂ MOLDOVA LA COMISIA DE LA VENEŢIA

16 iunie, 2017

Fostul preşedintele al Curţii Constituţionale (CC), Alexandru Tănase, reprezintă Moldova la Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul şedinţei Comisiei, el va apăra proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Participarea lui Tănase la lucrările Comisiei de la Veneţia a fost o surpriză pentru societatea moldovenească. Mandatul lui Tănase la CC a expirat la 8 aprilie, iar Guvernul a numit-o în locul lui pe Victoria Iftodi. Tănase nu a participat la concursul pentru calitatea de membru la CC. El şi-a exprimat nemulţumirea în privinţa hotărârii Guvernului, după care şi-a restabilit licenţa de avocat şi a declarat că se va ocupa de avocatură.

Nu se cunoaşte când Alexandru Tănase a fost numit reprezentant permanent al Moldovei la Comisia de la Veneția. El a fost numit în funcţie de Ministerul Justiţiei, care nu a anunţat nimic despre aceasta. Informaţia precum că Alexandru Tănase a fost numit reprezentant permanent al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția a apărut pe pagina web a instituţiei europene. Anterior, această funcţie era deţinută de viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, care a devenit reprezentant supleant.

Fiecare din cele 61 de ţări membre îşi numeşte câte un reprezentat la Comisia de la Veneţia pentru o perioadă de patru ani. Membrii Comisiei nu au voie să fie revocaţi sau înlocuiţi decât din proprie dorinţă sau dacă Comisia consideră că el nu îşi poate exercita funcţiile. Membrii Comisiei activează în calitate de experţi independenţi, dar nu ca reprezentanţi ai statelor.

Comisia de la Veneţia s-a întrunit vineri în şedinţă şi examinează proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt în Moldova. Acest subiect este al 11-lea la număr pe ordinea de zi a Comisiei. La şedinţă participă o delegaţie a Parlamentului RM, condusă de speakerul Andrian Candu, precum şi consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi. Din delegaţie fac parte doar susţinători ai modificării sistemului electoral.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.17 16:36 Slavian
    Dl Tanase trebue sa prelua primaria Chisinau...
  2. 2017.06.17 16:38 Galina
    El este in primul rind bun jurist da la primaria noi aven nevoe la un bun hospodar si economist.
  3. 2017.06.17 16:43 Vica
    Nu trebue sa schimbam nimic!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.