Politică

LA CHIŞINĂU ŞI TIRASPOL S-AU DESFĂŞURAT ACTIVITĂŢI DE COMEMORARE A 25 DE ANI DE LA LUPTELE MILITARE PE NISTRU

19 iunie, 2017

Luni, pe ambele maluri ale Nistrului s-au desfăşurat activităţi de comemorare a 25 de ani de la cele mai sângeroase lupte militare. Potrivit agenţiei INFOTAG, participanţii conflictului armat au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din Chişinău şi la monumentul Maicii Îndurerate de la memorialul Eternitate.

Preşedintele Uniunii Voluntarilor din Moldova, Sergiu Caracai, a spus că „statul a trădat voluntarii”.

„În această zi, cu 25 de ani în urmă, la Tighina (Bender) a început un adevărat război. Şi dacă poliţiştii şi militarii acţionau conform ordinului, voluntarii acţionau benevol. Oamenii au venit la război după îndemnul inimii, ca patrioţi. Pin depunerile de flori de astăzi vrem să arătăm lumii întregi că în Moldova există patrioţi”, a spus el.

Caracai a subliniat că veteranii conflictului „nu prea speră la ajutorul statului”, dar autorităţile ar trebui să facă măcar doi paşi în întâmpinare.

„Ziua de 19 iunie trebuie declarată Ziua Voluntarului. De asemenea, trebuie adoptată o lege aparte a voluntarilor. Actuala lege a veteranilor nu este documentul care ne poate satisface. În toţi aceşti ani voi încercăm să determinăm statul să ne soluţioneze probleme, însă în zadar. Statul nu vrea să recunoască meritele noastre”, a menţionat el.

Autorităţile RM nu au marcat în nici un fel ziua de 19 iunie. Doar câţiva lideri ai partidelor de opoziţie au participat la depuneri de flori şi au făcut declaraţii.

În declaraţia preşedintelui Platformei Demnitate şi adevăr, Andrei Năstase, se menţionează că „evenimentele dramatice s-au soldat cu jertfe omeneşti nu numai din rândul poliţiştilor, care şi-au apărat eroic comisariatul, oraşul, ţara, dar şi din rândul civililor”.

„Utilizând tancuri T-64, T-72, sisteme de rachete ale Armatei a 14-a, forţele secesioniste au făcut mai multe tentative de a elimina poliţia moldoveană din Tighina şi de a controla în totalitate oraşul. După ce aproximativ 200 de persoane au fost ucise şi mai bine de 400 au fost rănite şi spitalizate, forţele moldoveneşti au fost obligate, prin ordinul venit de la Chişinău, să se retragă”, a menţionat el.

Năstase consideră că „istoria, în timp, va aduce mai multă lumină în ceea ce ţine de substraturile politice şi de alt ordin ale acelor lupte şi ale cedării oraşului, dar un lucru este cert: eroii noştri vor rămâne în memoria colectivă naţională drept stâlpii pe care se sprijină istoria contemporană a independenţei Moldovei”.

În Transnistria au fost depuse flori la Memorialul Gloriei de la Tiraspol. La ceremonia de comemorare a celor căzuţi în conflict ai venit reprezentanţi ai conducerii autoproclamatei RMN, ai grupului operativ al trupelor ruse, ai Eparhiei de Tiraspol şi Dubăsari, ai organizaţiilor obşteşti, precum şi orăşeni.

Preşedintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a menţionat în mesajul său că, „după ce Parlamentul RM a aprobat pe 18 iunie hotărârea privind reglementarea paşnică, a doua zi seara a fost întreprins un atac perfid al forţelor armate ale RM asupra oraşului Bender”.

„Aşa-numita „ordine constituţională” s-a făcut prin decesul în masă al locuitorilor paşnici şi prin distrugerile agravate de luptele stradale”, a menţionat el, subliniind că pacea s-a aşternut pe pământul Transnistriei „datorită opoziţiei ferme a Rusiei”.

În memoria apărătorilor Transnistriei, au fost lansate baloane cu culoare roşie şi verde, ca simbol al păcii, credinţei şi libertăţii.

INFOTAG precizează: Conflictul armat de pe Nistru a început pe 2 martie 1992. În ziua de 19 iunie au fost duse cele mai sângeroase lupte în oraşul Bender. Conflictul a încetat după 21 iulie 1992, când a fost semnat Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană. Tot atunci au fost introduse în regiune forţele de menţinere a păcii ale Rusiei, Moldovei şi Transnistriei, care controlează şi în prezent situaţia în Zona de Securitate pe malurile Nistrului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.