Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON A ANUNŢAT PATRU CONDIŢII PENTRU TRECEREA LA SISTEMUL ELECTORAL MIXT ÎN MOLDOVA

21 iunie, 2017

Preşedintele Igor Dodon a anunţat patru condiţii principiale în care Partidul Socialiştilor va susţine trecerea la sistemul electoral mixt în Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris miercuri pe pagina sa de facebook.

„Vom susţine modificarea sistemului electoral numai dacă în proiectul de lege se vor regăsi patru condiții importante”, a menţionat Dodon şi le-a enumerat:

1. Suntem categoric împotriva micșorării pragului de reprezentare pentru partidele politice. Acesta trebuie să fie menţinut la 6%;

2. Să aibă loc doar un singur tur de scrutin – deputat este acea persoană care a obținut cele mai multe voturi;

3. Asigurarea fotoliilor de deputat pentru reprezentanţii Transnistriei. Să nu fie doar fotolii goale, ci reprezentanţi reali ai regiunii;

4. Deschiderea secțiilor de votare suplimentare pentru diaspora de peste hotare, în special, în Rusia, pentru ca cetăţenii noştri să poată participa mai activ la alegeri.

„Dacă toate aceste momente rămân în proiectul de lege, atunci noi îl votăm în lectura a doua. Dacă colegii din Parlament nu vor fi de acord să adopte măcar unul dintre acestea, atunci noi nu vom vota”, a declarat Dodon.

Săptămâna aceasta a fost publicat avizul oficial al Comisiei de la Veneţia în privinţa proiectului de lege privind introducerea sistemului electoral mixt în Moldova. Comisia a evaluat critic proiectul de lege, menţionând că „reforma sistemului electoral ridică probleme semnificative, inclusiv riscul ca deputații, aleși pe circumscripții, ar putea fi influenţaţi de interesele de afaceri”. Potrivit avizului, „Comisia de la Veneția nu nu recomandă modificarea sistemului electoral în lipsa unui consens politic larg şi în condiţiile unei societăţi polarizate”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.