Politică

CUNOSCUTUL OM DE AFACERI ILAN ŞOR A FOST CONDAMNAT LA 7,5 ANI DE ÎNCHISOARE, DAR SENTINŢA ÎNCĂ NU A INTRAT ÎN VIGOARE

21 iunie, 2017

Cunoscutul om de afaceri Ilan Şor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip închis. Potrivit agenţiei INFOTAG, sentinţa a fost pronunţată miercuri de Judecătoria Chişinău. Şor este acuzat de implicare în delapidarea banilor de la cele trei bănci moldoveneşti în sumă totală de circa 400 mil. de dolari.

Potrivit hotărârii instanţei de judecată, sentinţa va intra în vigoare după pronunţarea hotărârii definitive a instanţei, adică după pronunţarea hotărârii de către Curtea de Apel. Partea motivată a sentinţei va fi publicată pe 17 iulie. Ulterior, părţile procesului pot ataca decizia la Curtea de Apel.

În hotărârea instanţei se menţionează că până la pronunţarea sentinţei definitive Ilan Şor se va afla sub control judiciar. Astfel, el nu are voie să părăsească teritoriul ţării, să-şi schimbe domiciliul fără notificarea instanţei de judecată, precum şi trebuie să se prezinte în instanță de fiecare dată când este citat.

Procurorul Andrei Băieșu, care a solicitat 19 ani de închisoare pentru Şor, a declarat că nu este de acord cu sentinţa instanţei primare şi că o va ataca.

„Considerăm hotărârea ca fiind neîntemeiată, căci pe parcursul urmăririi penale cât și cercetării judecătorești au fost acumulate suficiente probe care atestă vinovăția lui Ilan Șor în comiterea infracțiunilor incriminate. Vom cere o pedeapsă mai aspră”, a declarat procurorul.

Şi avocaţii intenţionează să atace sentinţa, pentru a obţine achitarea clientului lor.

„Considerăm că sentința este una neîntemeiată. Să nu uităm că anume Ilan Șor a fost cel care a spus primul ce sumă a fost furată din BEM, înainte de Kroll. El a divulgat numele beneficiarilor și înțelege perfect situația în care a nimerit după ce a făcut autodenunțul”, a spus avocatul Denis Ulanov.

El a subliniat că nu este vorba de furtul miliardului de dolari, ci de o sumă mai mic. Potrivit lui, Şor este acuzat că a oferit credite neperformante în sumă de 5,2 mlrd. lei (circa 400 mii dolari), însă în instanţă au fost aduse dovezi despre credite în sumă de 2,6 mlrd. lei.

„Vom contesta această sentință după ce vom lua cunoștință de toate motivele. Sperăm că cei de la Curtea de Apel vor asculta argumentele părții apărării și vom avea șansă la un proces echitabil. Cel mai probabil, vom depune o cerere introductivă la CEDO în legătură cu detenția ilegală și prelungirea nemotivată a arestului”, a declarat avocatul Iulian Balan.

Ilan Şor a fost arestat pe 22 iunie 2016. El s-a aflat în arest în izolator timp de o lună şi jumătate, apoi, pe 5 august, a fost transferat în arest la domiciliu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.