Politică

RETRAGEREA PROIECTULUI DE LEGE PRIVIND MODIFICAREA SISTEMULUI ELECTORAL AR FI O DECIZIE ÎNŢELEAPTĂ – EUROPARLAMENTAR

22 iunie, 2017

Deputatul Parlamentului European din partea României, Cristian Preda, consideră că, „în situaţia actuală, cea mai înţeleaptă decizie pentru Moldova ar fi retragerea din Parlament a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral”. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens el a făcut într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Cred că există o singură decizie politică rațională, și anume, retragerea proiectului de lege şi revenirea la implementarea reformelor. Toate grupurile politice din Parlamentul European au indicat conducerii Partidului Democrat că este necesară îndeplinirea pe deplin a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. De asemenea, toţi sunt de părere că există o legătură directă între modificarea sistemului electoral şi acordarea asistenţei macrofinanciare. Moldova nu va primi finanţarea din partea Uniunea Europenii, dacă nu va renunţa la schimbarea sistemului electoral şi nu va respecta recomandările Comisiei de la Veneţia”, a subliniat preda.

Potrivit lui, „orice derapaj democratic va duce la blocarea finanţării pentru Moldova”.

„Cred că în Republica Moldova cetățenii așteaptă alceva. Există alte urgențe, nu sisteme electorale care să permanentizeze șederea la putere a câtorva personaje. Noi suntem gata să ajutăm Republica Moldova, dar nu să sprijinim un regim care schimbă sistemele electorale pentru a se menţine la putere. Dacă în Moldova nu se înțelege lucrul acesta, atunci e bizar. Nu putem să cerem banii cetăţenilor europeni pentru aventurile politice de la Chişinău. Aşa ceva nu e normal”, a declarat Preda.

La rândul său, putătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat că la Chişinău urmează să sosească Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, şi alţi oficiali de la Bruxelles, pentru a se documenta aici.

„PDM nu a spus niciodată că nu se va conforma recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Dimpotrivă, proiectul de lege a fost transmis pentru expertiză anume în acest scop, pentru a-l îmbunătăţi, ţinând cont de opinia Comisiei. Trebuie să ţinem cont şi de promisiunile făcute cetăţenilor, de opinia alegătorilor, căci două treimi dintre ei pledează pentru modificarea sistemului electoral. Adevărul este undeva la mijloc: trebuie respectate şi interesele cetăţenilor, şi recomandările Comisiei de la Veneţia”, a subliniat Gămurari.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.