Politică

UE NU A ACCEPTAT SOLICITAREA PDM DE A NU CONDIŢIONA ACORDAREA ASISTENŢEI FINANCIARE PRIN RENUNŢAREA LA MODIFICAREA SISTEMULUI ELECTORAL

22 iunie, 2017

Republica Moldova trebuie să respecte recomandările experților Comisiei de la Veneția în privinţa modificării sistemului electoral. De acest lucru depinde acordarea asistenței macrofinanciare de 100 mil. euro din partea UE. O declaraţie în acest sens a făcut Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul conferinței de presă comune cu prim-ministrul Moldovei, vicepreşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a subliniat că este de acord cu opinia Comisiei de la Veneţia, precum că „introducerea sistemului electoral mixt este o modificare fundamentală, care ar avea riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept, în contextul politic actual din Moldova”.

„Orice reformă electorală trebuie să fie adaptată la contextul politic din RM şi să se orienteze după cerinţele alegătorilor”, a spus comisarul european.

El şi-a exprimat speranţa că autorităţile Moldovei vor găsi o soluție bazată pe recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Eu cred că declaraţia Comisiei de la Veneţia a fost destul de clară – în condiţiile actuale această modificare este inoportună”, a spus Johannes Hahn, care consideră că autorităţile moldovene trebuie să înceapă un dialog cu celelalte forţe politice şi cu societatea civilă.

Potrivit lui, „abia după aceasta UE va evalua rezultatul acestor dialoguri, care vor influenţa asupra deciziei de continuare a finanţării”.

Referindu-se la implementarea reformelor în Moldova, comisarul european a recunoscut că „în ultimul an şi jumătate autorităţile au atins anumite succese şi trebuie să avanseze pe aceeaşi direcţie, concentrându-se pe lupta cu corupţia, asigurarea creşterii economice şi construirii unui stat de drept”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.