Politică

PLATFORMA DA PROPUNE INTRODUCEREA VOTULUI PREFERENŢIAL ÎN MOLDOVA

26 iunie, 2017

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) propune un proiect de îmbunătăţire a sistemului electoral actual. Acesta prevede introducerea votului preferenţial în Parlament, atunci când alegătorul votează atât partidul politic, cât şi ordinea candidaţilor în lista propusă de acesta. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul partidului, Andrei Năstase.

Potrivit lui, „Comisia de la Veneţia şi Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE au declarat clar că trecerea la sistemul electoral mixt, propus de tandemul Plahotniuc-Dodon (preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi Preşedintele RM, Igor Dodon – „I.”), prezintă un pericol pentru democraţia din Moldova”.

„Având în vedere poziţia lor comună, precum şi a reprezentanţilor Departamentului de Stat al SUA referitor a recomandările Comisiei de la Veneţia, regimul oligarhic trebuie să-şi retragă din Parlament proiectul de lege privind sistemul mixt”, consideră Năstase.

El a spus că pentru soluţionarea problemei, în sistemul electoral actual trebuie introdus votul preferenţial, pentru ca cetăţenii să poată vota candidaţii din lista partidului. Astfel, rolul partidelor politice nu se va diminua, iar relaţia dintre deputaţi şi alegători va fi mai puternică.

Potrivit lui, nivelul de reprezentare a femeilor în procesul electoral trebuie să constituie cel puţin 50% de locuri din listele partidelor, a reprezentanţilor regiunilor ţării – de 60%, a diasporei – de 20%, a tinerilor – 25%.

„Comisia Electorală Centrală trebuie să fie depolitizată. Astfel şase membri ai Comisiei trebuie să fie desemnaţi din rândul organizaţiilor nonguvernamentale specializate în procesele electorale în baza unui concurs transparent, public, iar ceilalţi trei membri să fie delegaţi de către majoritatea parlamentară, opoziţie şi Preşedinte. Acelaşi lucru se referă şi la Consiliul Coordonator al Audiovizualului”, susţine liderul DA.

În opinia sa, în străinătate trebuie să fie deschise un număr suficient de secţii de vot, iar la fiecare secţie să fie alocate nu mai puţin de 10 mii de buletine de vot. De asemenea, este necesară elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondenţă cu respectarea caracterului egal, secret şi liber exprimat. Iar sancţiunile pentru fraudele electorale trebuie să fie înăsprite semnificativ.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.26 16:58 Lidia
    Nastase este bun numai pentru procuratura...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.