Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ SARCINA SA PRINCIPALĂ ESTE CONSOLIDAREA STATALITĂŢII MOLDOVEI

28 iunie, 2017

Preşedintele Igor Dodon consideră că sarcina sa principală în calitate de şef de stat este consolidarea statalităţii Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi seara, la întâlnirea neformală cu jurnaliştii în cadrul clubului de presă "Rezonanţa Socială". Întâlnirea a avut loc la aer liber, la reşedinţa preşedintelui de la Holercani, pe malul Nistrului.

"Am intrat în funcţie acum şapte luni. Când am fost ales în calitate de şef de stat, cetăţenii mi-au oferit şansa să fac ceva pentru popor şi pentru ţară. Astfel, mi-am propus să realizeze câteva sarcini", a spus Dodon.

El susţine că o sarcină importantă este reintegrarea ţării şi soluţionarea problemei transnistrene.

"Moldova fără Transnistria nu are viitor şi nici Transnistria fără Moldova nu are viitor. Noi trebuie să fim împreună", a subliniat Preşedintele.

Potrivit lui, pentru soluţionarea problemei transnistrene trebuie respectate câteva principii.

"Este vorba de consolidarea neutralităţii şi acordarea dreptului la autodeterminare pentru Transnistria, în cazul în care Moldova îşi pierde statalitatea. Noi trebuie să consolidăm neutralitatea, ar fi bine să obţinem recunoaşterea internaţională a neutralităţii RM din partea ONU, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor ţări. Referitor la dreptul la autodeterminare, acest lucru este necesar pentru a exista garanţia că Moldova se va menţine drept stat independent", a menţionat Dodon.

O altă dimensiune importantă el a numit "consolidarea patriotismului, păstrarea identităţii şi tradiţiilor".

"Trebuie să interzicem la nivel de stat şi legislativ propaganda unionismului. Trebuie să facem la fel ca în România - pedeapsă penală pentru tentativa de subminare a statalităţii sau integrităţii ţării", a menţionat Preşedintele.

Un alt treilea principiu el a numit crearea "unei economii puternice şi a echităţii sociale".

"Trebuie să avem o economie puternică, pentru ca ţara să fie atractivă pentru toţi cetăţenii, atât din dreapta, cât şi din stânga Nistrului", a spus Dodon.

Al patrulea principiu el a numit "politica externă echilibrată".

"Mă ocup foarte activ de aceasta, încerc să echilibrez politica externă. Îmi reuşesc treptat. Acest lucru nu este pe placul coaliţiei de guvernare, pe placul PDM. Dar noi mergem înainte. Moldova trebuie să prietenească cu toţi, altfel vom fi rupţi în bucăţi. Dacă vom merge spre Europa, vom fi fără Găgăuzia şi Transnistria. De aceea, trebuie să fim prieteni şi cu unii, şi cu alţii", a subliniat el.

Potrivit lui Dodon, pentru realizarea acestor principii este necesară schimbarea guvernării, fapt care va fi real după alegerile din 2018.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.28 14:18 Ozea
    D-l Dodon are sustinere si la noi si la dinsii inTransnistria, ce este foarte bine, de aceia ca noi nu suntem dusmani.
  2. 2017.06.28 14:21 Filaret
    Dl Dodon intalege ce inseamna incradarea poporului moldav...
  3. 2017.06.28 14:22 Maria
    Ce propuna dl Dodon este real si efectiv.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.