Politică

​ PARLAMENTUL A APROBAT NOUA STRUCTURĂ A GUVERNULUI

24 iulie, 2017

Parlamentul a aprobat în şedinţa de vineri noua structură a Guvernului, care presupune reducerea numărului de ministere de la 16 la 9.


Potrivit agenţiei INFOTAG, prezentând documentul, prim-ministrul Pavel Filip a spus că în prezent în Guvern sunt 1808 funcţii, dintre care 319 sunt vacante. În cadrul restructurării se presupune că vor fi reduse circa 30% sau 542 de funcţii, însă real se vor reduce doar 223 de funcţii. De asemenea, restructurarea va duce la optimizarea cheltuielilor Guvernului cu 76 mil. lei anual, va face instituţia să fie mai modernă, compactă şi mai eficientă.

„La început, orice reforme sunt acceptate negativ, mai ales cele care ating. De asemenea, există o categorie de oameni care critică reformele care încă nu au început. Însă Guvernul este pregătit pentru diferite situaţii şi riscuri”, a spus Filip.

Potrivit lui, pentru implementarea reformei a fost elaborat un plan special, iar perioada de tranziţie va fi de trei luni. Premierul însă a menţionat că la etapa iniţială nu vor fi numiţi noi miniştri, deoarece Preşedintele Igor Dodon creează obstacole în acest sens.

„Din cauza blocărilor, noi până acum nu putem numi noul ministru al Apărării”, a remarcat Filip, care a precizat că actualii miniştri vor lucra până la iarnă, iar apoi, în baza rezultatelor fiecăruia, premierul va lua o hotărâre privind numirea miniştrilor.

Potrivit prim-ministrului, Guvernul actual va asigura o oarecare perioadă de tranziţie.

Legea Guvernului, care a fost adoptată recent de Parlament, prevede posibilitatea redactării structurii Cabinetului de miniştri. Potrivit prevederilor, prim-ministrul prezintă Parlamentului lista ministerelor care vor face parte din Cabinetul pe care îl va conduce.

Potrivit hotărârii Parlamentului, noua structură a Guvernului include: Ministerul Economiei și Infrastructurii; Ministerul Finanțelor; Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Apărării; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În noua structură sunt lichidate funcţiile de viceminiştri. În Guvern va fi secretar general de stat, iar în ministere – secretari de stat. Această măsură urmăreşte separarea funcţiilor politice şi administrative, care vor fi asigurate de miniştri şi, respectiv, de secretari de stat. Miniştrii vor fi numiţi de Parlament la propunerea prim-ministrului, iar secretarii de stat vor fi numiţi în urma concursului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.