Politică

LA SFÂRŞIT DE SĂPTĂMÂNĂ, PREŞEDINTELE MOLDOVEI SE VA ÎNTÂLNI CU LIDERUL TRANSNISTRIEI

24 iulie, 2017

La sfârşit de săptămână, Preşedintele Moldovei se va întâlni cu liderul Transnistriei. Potrivit agenţiei INFOTAG, informaţia a fost anunţată de Preşedintele Igor Dodon.

În emisiunea „Vineri cu Anatolie Golea” de la postul tv RTR-Moldova, el a spus că întrevederea va avea loc la sfârşitul săptămânii, când în Moldova va venit vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

„Voi merge cu Rogozin în Transnistria, unde vom avea o întrevedere cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Aceasta va fi deja a trei întâlnire a noastră, după cele din ianuarie şi martie”, a spus Dodon.

Potrivit lui, în problema reglementării transnistrene „se atestă o dinamică pozitivă”.

„Am oferit propuneri la probleme care nu erau soluţionate cu anii. Este vorba de înmatricularea automobilelor cu numere transnistrene, restabilirea comunicaţiei telefonice între cele două maluri ale Nistrului, recunoaşterea diplomelor instituţiilor de învăţământ de la Tiraspol. Ei (liderii Transnistriei – „I.”) sunt de acord cu propunerile noastre, dar nu vor să semneze. Înţeleg că relaţiile noastre au fost puţin tulburate de crearea punctului comun de trece al Moldovei şi Ucrainei pe segmentul transnistrean al frontierei. Ei au luat o pauză. Dar vom depăşi această situaţie, vom relua activitatea”, a spus şeful statului.

El a menţionat că propunerile făcute oferă o şansă reală de a relua negocierile în formatul „5+2”, pentru a desfăşura o rundă de negocieri în luna septembrie.

„Însă dacă nu vor fi realizări concrete, va fi foarte greu să-i convingem pe participanţii la negocieri să convoace reuniunea. Nimeni nu va veni aşa pur şi simplu”, a remarcat Dodon.

Întrebat de moderator despre modelul de reglementare a conflictului transnistrean, el a spus că acesta ar putea fi federalizarea.

„Federalizarea poate o soluţie pentru a depăşi situaţia în care ne aflăm. Important este nu cum se va numi, ci conţinutul. Trebuie să fie frontieră comună, un sistem bancar şi fiscal comun, o legislaţie comună. Avem un grup de lucru, format din consilierii prezidenţiali, preşedintele Parlamentului şi prim-ministru, care lucrează”, a spus Dodon.

El şi-a exprimat speranţa că până la toamnă va fi găsită o poziţie comună pentru a-i invita pe toţi diplomaţii şi pe reprezentanţii Transnistriei pentru a lansa discuţiile.

„Transnistria deocamdată nu vrea să discute nimic afară de independenţă. Dar va venit timpul şi ei vor înţelege că reintegrarea Moldovei va avea loc. Pentru aceasta trebuie respectate două principii fundamentale: menţinerea statalităţii şi neutralitatea. Transnistria trebuie să aibă dreptul la autodeterminare, în cazul în care Moldova îşi pierde statalitatea. Acest lucru este valabil pentru Autonomia Găgăuză şi trebuie să fie valabil şi pentru Transnistria. Iar restul poate fi discutat”, a subliniat Igor Dodon.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.07.24 13:58 David
    Intilniri nu dau nimic, noi vrem sa vedem si rezultate!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.