Politică

AMBASADORUL SUA ÎN MOLODOVA A RESPINS AFIRMAȚIILE DESPRE FAPTUL CĂ SUA AU SISTAT SUPORTUL PENTRU ARMATANAȚIONALĂ

11 august, 2017

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, a respins informația cu privire la faptul că SUA au sistat suportul pentru Armata Națională. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta ambasadorul a spus în cadrul unei conferințe de presă susținută la Baza militară de la Bulboaca.

„Nu am suspendat asistența financiară, continuăm să acordăm ajutor, cu scopul de a îmbunătăți condițiile pentru militarii moldoveni. Ne dorim ca Armata Națională să fie bine pregătită pentru misiuni de menținere a păcii”, a spus el.

În același timp, el și-a exprimat regretul că Armata Națională n-a participat la exerciții militare în străinătate.

„Noi discutăm acest subiect. Sperăm că în viitor situația se va schimba și armata va participa la exerciții internaționale”, a spus Pettit.

După cum a relatat INFOTAG anterior, săptămână aceasta președintele Partidului Unității Naționale, ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru a anunțat că intenționează să depună o plângere penală împotriva lui Igor Dodon. Potrivit lui, refuzul lui Igor Dodon de a permite participarea soldaților Armatei Naționale la aplicațiile și exercițiile militare regionale a dus la sistarea finanțării de circa $12,7 mil. pentru Armata Națională, acordată de către SUA prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină).

James Pettit a menționat că în jurul subiectulului finanțării Armatei Naționale a Moldovei și a modernizării centrului de instruire din Bulboaca au apărut unele neînțelegeri.

„Scopul nostru cel mai important este să contribuim la modernizarea centrului de instruire. Toate obiectele sunt concepute pentru a învăța, deci, nu există nici o amenințare. Este planificată reconstrucția totală a clădirii construite în anul 1992. Deja a fost anunțat un tender de realizare a lucrărilor”, a menționat diplomatul.

Locţiitorul şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, colonelul Eduard Ohladciuc, a menționat că „proiectul prevede extinderea cazărmilor, stabilirea punctelor de control”.

„Cazărmile vor fi capabile să găzduiască 450 de militari. Vor fi încăperi și pentru 50 femei-militari. La poligon va fi construită și o stație de epurare”, a subliniat Eduard Ohladciuc.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.