Politică

EXPERT RUS: ÎN CAZUL ÎN CARE CONDUCEREA PARTIDULUI DEMOCRAT DIN MOLDOVA SE VA ZDRUNCINA, ACEASTA ÎŞI VA GĂSI PUŢINI APĂRĂTORI ÎN OCCIDENT

15 august, 2017

În cazul în care conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) se va zdruncina, aceasta îşi va găsi puţini susţinători în Occident, consideră expertul rus, cercetătorul ştiinţific din cadrul Institutului de Economie al Academiei de Științe a Federației Ruse, Andrei Deviatcov.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în studiul său privind viitorul relațiilor dintre Moldova și Rusia pentru portalul informațional Intersection, el a menționat că „majoritatea parlamentară de guvernare tot mai mult se discreditează în faţa cercurilor politice europene și americane, care, chiar și din motive geopolitice nu pot închide ochii la inițiativele anti-democratice din țară”.

Experul consideră că „Chișinăul nu ar trebui să spere la generozitate din partea UE, chiar și în contextul pachetului de asistență macrofinanciară aprobat în valoare de 100 milioane de euro”.

„Și aşa cum Igor Dodon și Partidul Socialiştilor, în chestiunea legată de schimbarea sistemului electoral, au jucat de partea Partidului Democrat, acestuia îi va fi extrem de dificil să se erijeze în ipostaza de luptător împotriva coloanei a cincea din Rusia în persoana lui Dodon“, spune autorul.

El a subliniat că Partidul Democrat „are doar două opţiuni: fie să menţină spiritele încinse cu ajutorul noilor atacuri împotriva Kremlinului, fie să declanşeze cât mai repede alegeri parlamentare anticipate”.

„Este necesar să se ia în considerare faptul că potențialul acțiunilor anti-rusești, mai devreme sau mai târziu, se va epuiza: Moscova oricum nu îşi va retrage trupele (din Transnistria - “I„), iar relațiile cu Occidentul doar se vor înrăutăţi. Prin urmare, treptat lucrurile evoluează spre alegeri parlamentare anticipate, pe care Partidul Socialiştilor și Partidul Democrat le-ar putea câștiga, în pofida instabilității politice interne și externe generale“, a spus el.

Expertul a menționat, de asemenea, că „Rusia se află într-o situație extrem de dificilă. Politica de normalizare a relațiilor ruso-moldovenești pe linia Putin-Dodon a ajuns practic într-un un impas, iar orice noi sancțiuni împotriva Moldovei nu doar că nu vor duce la nimic, dar vor consolida poziția Partidului Democrat“.

„Prin urmare, Moscovei (precum şi Occidentului) nu-i rămâne decât să urmărească evoluţia subtilităților politicii moldovenești“, a conchis politologul rus.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.