Politică

NOUL ŞEF AL DELEGAŢIEI UE ÎN MOLDOVA A ÎNMÂNAT PREȘEDINTELUI IGOR DODON SCRISORILE DE ACREDITARE

13 septembrie, 2017

Noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, a înmânat miercuri Președintelui Igor Dodon scrisorile de acreditare. Potrivit agenţiei INFOTAGT, despre aceasta a anunţat şeful statului pe pagina sa de facebook.

„I-am urat noului Ambasador succes în activitatea pe care o începe în ţara noastră, exprimându-mi încrederea că relațiile de cooperare în vederea realizării mai multor proiecte de interes comun în diverse domenii va continua. I-am comunicat Ambasadorului că, spre regret, moștenirea este foarte grea după 8 ani de așa-zisa integrare europeană sub guvernările care s-au perindat și au speculat subiectul standardelor și calității vieții UE, aici la Chișinău”, a subliniat Dodon.

El a menţionat că Peter Michalko cunoaște îndeaproape situația din țară, deoarece a activat în Republica Moldova în diverse funcții și în diferite perioade, din anii ’90 până în prezent.

„Astfel, consider că Ambasadorul Peter Michalko nu poate fi surprins şi indus în eroare cu fluturarea drapelului UE pe instituții sau automobile, dar nici cu intenții deșarte de a introduce în Constituție obiectivul integrării europene”, a scris Președintele.

El a subliniat că „Uniunea Europeană este vecinul nostru și unul din cei mai importanți parteneri” şi speră că dinamica relațiilor va fi în creștere.

„Am ajuns la înțelegerea că săptămâna viitoare vom avea o întrevedere în cadrul căreia vom discuta în detalii subiecte cu privire la politica internă și externă a țării, cooperarea bilaterală și multilaterală, situația din regiune și alte subiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova. Mi-am exprimat speranța că noul Ambasador își va aduce aportul în dinamizarea și dezvoltarea relaţiilor între Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, a remarcat Dodon.

Peter Michalko s-a născut la 24 august 1971 în oraşul Martin din Slovacia. În 1994 a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale a Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO). În 2001 a învățat la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”.

A activat în diferite funcţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei şi în ambasadele din străinătate. La MAE al Slovaciei activează din anul 1994. A ocupat funcţia de consilier al Ambasadei Slovaciei în România (1996-2000) şi în Grecia (2002-2006). În 2007-2008, a activat la Misiunea EUBAM, iar în perioada 2008-2009 a fost consilier al Reprezentantului Special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei. A contribuit la deschiderea Ambasadei Slovaciei la Chişinău. Din 2012, Peter Mikhalko a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Slovaciei în Grecia.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.09.13 17:47 Larisa
    Nu cea mai buna situatia acum in Moldova pentru dl Mihalco.
  2. 2017.09.13 17:53 Stanislav
    Speram ca dl Mihalco sa fie efectiv si sa tina o distanta de la autoritatile Moldovei.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.