Politică

PREŞEDINTELE MOLDOVEI CONSIDERĂ CĂ LITIGIUL DINTRE PREŞEDINTE ŞI GUVERN TREBUIE SĂ FIE INTERPRETAT DE COMISIA DE LA VENEŢIA

15 septembrie, 2017

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, consideră că litigiul dintre Preşedinte şi Guvern în jurul numirii ministrului Apărării şi participării militarilor moldoveni la aplicaţiile militare internaţionale trebuie să fie interpretat de Comisia de la Veneţia. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris joi pe pagina sa de facebook.

„În legătură cu situația creată în ultima perioadă și confruntarea dintre Președinție și majoritatea parlamentară pe mai multe subiecte, am desfășurat o ședință cu experți în domeniul dreptului, inclusiv cel constituțional, pentru a dezbate aceste chestiuni. Am examinat scenariile şi acţiunile Preşedintelui Republicii Moldova în contextul încercării majorităţii parlamentare şi Guvernului de a submina instituţia prezidenţială”, a remarcat Dodon.

El a menţionat că printre acţiunile examinate este şi adresarea către Comisia de la Veneția cu solicitarea de a interpreta din punct de vedere al practicii internaționale următoarele subiecte:

1. Hotărârea Curții Constituționale poate să substituie textul Constituției sau Parlamentul urmează să purceadă la modificarea Constituției?

2. Hotărârea Curții Constituționale poate să intervină în materia constituțională, creând norme noi, contrare textului expres al Constituției?

3. În caz de reducere a competențelor Președintelui Republicii Moldova prevăzute de Constituție și alte legi, aceste modificări urmează să fie aplicabile actualului Președinte sau sunt opozabile pentru următorul mandat de Președinte?

„În prezent pregătim aceste demersuri și le vom expedia în cel mai apropiat timp în mai multe instanțe”, a scris Dodon.

În martie 2016, Curtea Constituțională a modificat Constituția, astfel că Moldova a revenit la alegerile prezidențiale directe. În opinia multor experți, această decizie, în urma căreia Igor Dodon a fost ales Președinte, a fost adoptată ilegal de CC, deoarece Constituția nu poate fi schimbată decât în Parlament sau într-un referendum.

În iulie 2017, Partidul Democrat de la guvernare și Partidul Socialiştilor de opoziție al lui Igor Dodon au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și au adoptat legea privind trecerea la sistemul electoral mixt. Atunci Igor Dodon a spus că „Comisia de la Veneția nu ne poate ordona ce să facem, țările au dreptul suveran de a-și schimba legislația”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.09.15 10:29 Fima
    De ce dl Dodon nu face vizita in SUA la ONU?
  2. 2017.09.15 10:31 Stasic
    Liudeam nravitsea kak pozitioniruet sebea Dodon, on vsem daet poneati cac vajno pobediti na viborah 2018 goda.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.