Politică

​ PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL PREŞEDINTELUI SUSŢINE CĂ GUVERNUL NU I-A PERMIS ŞEFULUI STATULUI SĂ REPREZINTE MOLDOVA LA ONU

21 septembrie, 2017

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui, Ion Ceban, susţine că Guvernul nu i-a permis şefului statului să reprezinte Moldova la sesiunea Adunării Generale a ONU. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru jurnaliştii ruşi.


„Guvernul l-a împiedicat pe Preşedintele Igor Dodon să participe la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Guvernul a făcut tot posibilul ca Președintele să nu poată face declarații la ONU. Ţara, contrar regulilor general acceptate, va fi reprezentată de premierul Pavel Filip. Acest lucru a fost făcut cu scopul de a folosi tribuna Organizației pentru a face declarații împotriva Rusiei, pentru a ridica ratingul coaliției proeuropene, a cărei conducere a fost marcată de corupție și scăderea nivelului de trai al cetăţenilor”, a declarat Ceban.

El a amintit că, în luna august, guvernarea proeuropeană a solicitat includerea în agenda de lucru a sesiunii Adunării Generale a ONU a chestiunii privind retragerea trupelor militare ruse din Transnistria.

La rândul său, Igor Dodon a calificat aceste acţiuni ale guvernării drept un „PR lipsit de sens”. Potrivit lui, poziția Guvernului pe care o va reprezenta premierul la ONU este poziția Partidului Democrat.

„Această poziţie nu are nimic comun cu opinia majorității cetățenilor Moldovei, care doresc pace și un parteneriat strategic cu Rusia. Locuitorii republicii nu vor să participe la luptele geopolitice de partea cuiva şi sperăm că vom dezvolta relațiile atât cu Vestul, cât și cu Estul în interesele ţării noastre”, a declarat Dodon.

El a subliniat că Moldova întotdeauna a pledat pentru consolidarea statutului de neutralitate, prescris în Constituție, și împotriva aderării ţării la blocurile militare.

„Declarațiile privind necesitatea retragerii trupelor străine de pe teritoriul țării noastre neutre au fost făcute și anterior pe aremele internaţionale. Dar toți înțeleg că ele nu vor pleca atâta timp cât nu va fi soluționată problema transnistreană, negocierile asupra căreia, cu părere de rău, se tărăgănează nu de un an”, a spus Dodon.

După cum a informat anterior INFOTAG, la sfârșitul lunii august, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, a declarat că Chișinăul a cerut ONU să includă problema retragerii trupelor rusești din Transnistria pe ordinea de zi a următoarei sesiuni a Adunării Generale. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a informat săptămâna trecută că problema propusă de Republica Moldova va fi discutată în a doua jumătate a lunii octombrie.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.