Politică

LIDERUL PAS, MAIA SANDU, L-A INVITAT PE PREŞEDINTELE PDM, VLAD PLAHOTNIUC, LA DEZBATERI PUBLICE

22 septembrie, 2017

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, l-a invitat pe preşedintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, la dezbateri publice.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în ajun, în cadrul unei emisiuni la Pro TV Chişinău, ea a spus că „este dispusă să discute cu el situaţia din Moldova la orice post de televiziune”.

„Guvernarea trebuie să iasă din elicoptere, să coboare pe pământ ca să înţeleagă cum trăiesc cetăţenii simpli. Dar Plahotniuc niciodată nu va accepta să vină la dezbateri pentru că se teme”, consideră fostul ministru al Educaţiei.

Comentând invitaţia speakerului Parlamentului, vicepreședintelui PDM, Andrian Candu, la un dialog deschis, ea a spus că el este doar vocea șefului său, de aceea ea este gata să se întâlnească doar cu Plahotniuc.

Sandu a confirmat faptul că a depus o cerere la Procuratura Generală privind tragerea lui Plahotniuc la răspunderea penală pentru uzurparea puterii în Moldova, recunoscând că „acuzaţiile se bazează doar pe raționamentul și concluziile partidului și nu pe dovezi reale, pe care trebuie să le găsească autoritățile competente”.

Despre răspunsul Procuraturii Generale la cererea anterioară a PAS, cea împotriva Preşedintelui Igor Dodon (pe care Procuratura a respins-o – „I.”), Sandu a spus „că acest lucru încă o dată demonstrează iresponsabilitatea și dependența Procuraturii Generale de decizia unei anumite persoane (Plahotniuc – „I.”)”.

Maia Sandu a calificat acțiunile poliției în timpul protestelor opoziției, care s-au desfăşurat la Chișinău pe 17 septembrie, drept „absolut lipsite de principialitate”.

„Instituțiile statului, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne, care se întreţine din contul cetățenilor, acționează în mod deschis împotriva lor”, s-a indignat ea.

Potrivit ei, „sistemul electoral mixt este avantajos pentru regimul care dorește să-și păstreze puterea, deoarece permite simplificarea fraudărilor și mituirii alegătorilor, de aceea legea trebuie anulată”.

„În ciuda faptului că guvernarea declară cursul proeuropean, ea practic foloseşte activ metodele Kremlinului, iar sistemul mixt este un exemplu viu. Noul sistem electoral creează pericolul ca Moldova să devină un analog al Rusiei lui Putin, unde toate problemele din stat vor fi rezolvate de o singură persoană”, susţine liderul PAS.

Întrebată despre referendumul iniţiat de Partidul Socialiştilor privind demiterea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, Maia Sandu a spus că acesta trebuie boicotat.

„Pentru a evita niște costuri suplimentare, probabil primarul actual ar trebui să-și dea demisia și să fie organizate alegeri locale, dar nu așa cum vrea Dodon și Plahotniuc, făcând acest joc cu referendumul”, a spus ea.

Liderul PAS nu exclude că ar putea candida la funcția de primar al municipiului Chișinău.

„Discutăm în echipă și vedem. Nu am asemenea planuri, dar nici nu exclud 100% acest lucru. O să vedem ce e mai potrivit”, a declarat Maia Sandu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.