Politică

PRIM-MINISTRUL PAVEL FILIP A SOLICITAT DE LA TRIBUNA ONU RETRAGEREA TRUPELOR RUSE DIN TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA

22 septembrie, 2017

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat retragerea trupelor ruse din teritoriul Republicii Moldova. Agenția INFOTAG relatează, cu referire la un cominicat la Serviciul de presă al Guvernului, că Primul ministriu a susținut astăzi un discurs în numele Republicii Moldova în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

În intervenția sa, șeful Executivului s-a referit în mod special la necesitatea soluționării conflictului teritorial din partea de est a Republicii Moldova. Pavel Filip a remarcat că acest diferend este alimentat de prezența forțelor militare străine pe teritoriul țării și nu de diferențele de origine etnică sau religioasă a populației din regiune. În context, Premierul a menționat că Republica Moldova pledează în continuare pentru identificarea unei soluții viabile pentru problema transnistreană în formatul de negocieri 5+2.

”În pofida eforturilor din ultimii 25 de ani, cu implicarea actorilor internaţionali, nu am reuşit să reglementăm acest conflict politic. Vom continua eforturile de identificare a unei soluții în formatul de negocieri existent "5+2". Pentru noi este extrem de important ca această soluţie să fie bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu oferirea unui statut special regiunii transnistrene, precum este stipulat în documentele relevante ale OSCE”, -a declarat Filip.

În opinia primului ministru, ”procesul de reglementare ar putea fi facilitat de transformarea actualei "forțe trilaterale de menținere a păcii" din regiunea transnistreană, la care participă și un contingent din Federația Rusă, într-o Misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional”.
”Subliniez, în acest context, că această forță trilaterală de dezangajare, creată în baza Acordului moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992, şi-a atins obiectivele cu mulți ani în urmă. Acest mecanism învechit s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean care nu a reuşit să asigure demilitarizarea completă a zonei de securitate şi să elimine obstacolele în calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor”, - a menționat Filip.

Totodată, Prim-ministrul a făcut un apel către comunitatea internațională să susțină includerea pe Agenda sesiunii curente a Adunării Generale ONU a unui punct suplimentar privind retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Pavel Filip a specificat că, în pofida principiilor fundamentale ale dreptului internațional, a prevederilor Constituției Republicii Moldova, dar și a angajamentelor internaționale asumate de către Federația Rusă, trupele militare ale acesteia nici în prezent nu au fost retrase de pe teritoriul țării noastre. În context, Premierul a accentuat că contingentul de pacificatori ruși au un statut legal aparte față de trupele militare ale Rusiei.

„Exercițiile militare desfășurate în regiunea transnistreană de către trupele ruse, cu participarea tot mai frecventă a forțelor paramilitare ale regimului secesionist de la Tiraspol constituie o adevărată provocare de securitate la adresa Republicii Moldova. Aceste acțiuni sunt în contradicție flagrantă cu obligațiunile de a respecta cu strictețe principiul neutralității în raport cu părțile aflate în conflict. Reiterăm cu fermitate cererea de retragere completă și necondiționată a așa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse, succesor al fostei Armate a 14-a sovietice, care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

De asemenea, în alocuțiunea sa, Prim-ministrul a vorbit despre procesul de reforme lansat de autoritățile de la Chișinău și a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a susține plenar eforturile ONU îndreptate spre depășirea amenințărilor actuale la securitatea internațională.

„Astăzi, mai mult ca oricând, este necesar un angajament comun al statelor membre ale ONU pentru a răspunde efectiv noilor și vechilor provocări. Din această perspectivă, doresc să reiterez susținerea noastră deplină Secretarului General Guterres pentru agenda sa de reforme axată pe sporirea accentului pe prevenirea conflictelor, repoziționarea dezvoltării în centrul activității organizației și reformarea managementului intern al ONU”, a subliniat Pavel Filip.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.09.23 11:55 Alexei
    Bravo dl Filip asa si trebue, noi nu trebuea sa tacem ca Russia tara mare.
  2. 2017.09.23 12:02 Viorel
    Dl Filip aduce Moldovei numai bine, principal ca el pastreaza STABILITATEA in tara.
  3. 2017.09.24 10:56 Ana
    Demult trebue anume asa sa procedem!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.