Politică

ŞEFUL DELEGAŢIEI UE: UNIUNEA EUROPEANĂ VA SPRIJINI MOLDOVA DOAR DACĂ VA IMPLEMENTA REFORMELE

28 septembrie, 2017

Noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene în RM, Peter Michalko, a declarat că UE va sprijini în continuare Moldova doar dacă ţara va implementa reformele. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri, la şedinţa clubului de presă.

„UE este interesată ca în Moldova, care este vecină și parteneră a UE, să fie stabilitate și dezvoltare durabilă. Bruxellesul va acorda asistență pentru implementarea reformelor, ale căror rezultate trebuie să fie resimțite de cetățenii țării. Aceste reforme vizează consolidarea democrației, îmbunătățirea instituțiilor publice aflate în serviciul cetățenilor. Vom monitoriza cu strictețe procesul reformelor, le vom sprijini dacă vor fi respectate condițiie stipulate”, a spus diplomatul.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, el a menționat că aceste condiții sunt stabilite în Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE.

„Acesta este un document foarte important care ne apropie. Îndeplinirea criteriilor Acordului va fi un pas important spre dezvoltarea procesului de reforme orientate spre bunăstarea cetățenilor”, a spus Michalko.

Întrebat de jurnalişti despre condițiile de acordare a asistenței din partea UE în valoare de 100 de milioane de euro, el a spus că „aceste condiții sunt cunoscute”. Peter Michalko nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor dacă UE va cere eliminarea reformei sistemului electoral drept condiție pentru acordarea asistenței financiare.

„Pentru a oferi asistență, există o mulţime de condiții despre care am vorbit mai sus. Există, de asemenea, condiții politice care se referă la funcționarea sistemului democratic, sistemul multipartit, libertatea presei, statutul societății civile, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. În prezent, suntem la etapa de evaluare a tuturor acestor procese. Principala condiție sunt condițiile pentru funcționarea sistemului democratic din țară”, a subliniat Michalko.

El a confirmat informația că Moldova a pierdut o parte din cele 27 de milioane de euro de asistență financiară care urma să fie alocată pentru reforma justiției.

„Acordarea asistenței în acest caz s-a bazat pe evaluarea activităților deja efectuate. În ceea ce privește evaluarea reformei justiției, aceasta nu putea fi pozitivă. În această privinţă există şi evaluarea instituțiilor naționale. Totul depinde de implementarea reformelor, de gradul de independență a justiției, de modul în care cetățenii o evaluează”, a spus diplomatul.

El a subliniat că UE finanțează în prezent implementarea a circa 150 de proiecte în Moldova.

„Vom continua aceste proiecte şi vom implementa altele noi. UE intenționează să sprijine procesul de reforme. Doar că acest sprijin se va baza în continuare pe o analiză mai detaliată a ceea ce s-a făcut deja, precum și pe monitorizarea reformelor în desfăşurare”, a spus Michalko.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.