Politică

JURNALIŞTII ŞI ACTIVIŞTII CIVICI AU DESFĂŞURAT O ACŢIUNE DE PROTEST ÎN FAŢA CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

10 octombrie, 2017

Câţiva zeci de jurnalişti şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale au desfăşurat marţi o acţiune de protest în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, participanţii la acţiune au protestat împotriva adoptării noului regulament privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor.

Potrivit proiectului, documentul prevede „depersonalizarea” participanţilor la proces şi exclude posibilitatea de a găsi hotărârile judecătorești după numele părţilor. Noul regulament mai prevede excluderea datelor cu privire la numele și prenumele părților din hotărârile judecătorești publicate pe portalul instanțelor, precum şi plasarea pe portal a informației despre ședințele de judecată cu cel puțin trei zile înainte de desfășurare și radierea informațiilor după încheierea ședințelor de judecată. De asemenea, este prevăzută introducerea unor temeiuri noi care justifică nepublicarea hotărârilor judecătorești, cum ar fi: „interesul respectării moralității” sau „circumstanțele speciale pentru a nu aduce atingere intereselor justiției”. Prin intermediul acestora va fi blocat accesul la sentinţele de portalurile instanţelor.

Iniţial, reprezentanţii societăţii civile au fost invitaţi la şedinţa grupului de lucru care a elaborat noul regulament. Însă ulterior ei au fost rugaţi să vină miercuri, după ce documentul va fi aprobat de CSM.

Unul dintre protestatari, Nadea Lefter, a spus că noul document limitează accesul la hotărârile judecătoreşti pentru jurnaliști, avocați şi orice persoane interesate, pentru că „în hotărâri nu vor fi indicate numele părților şi nici numele judecătorului care a luat decizia”.

„Astfel, deciziile judecătorești sunt depersonalizate. Acesta este un precedent periculos și un drum direct spre extinderea corupției în țară și spre creşterea influenței clanurilor politice și economice. Acest regulament îi blochează complet pe jurnaliștii care au desfășurat investigaţii împotriva persoanelor suspectate de corupție, deoarece munca lor își pierde orice sens. Acest lucru nu corespunde în niciun fel principiilor libertății de exprimare și cerințelor europene pentru deschiderea instanțelor”, a subliniat ea.

Protestatarii țineau foi cu mesajele: „Justiția secretă este inacceptabilă!”, „Practica juridică nu este matematică” şi scandau „CSM – afară!", „Jos CSM!”. Printre protestatari se numărau jurnalişti cunoscuţi, activistul Partidului Platforma DA, Vasile Năstase, expertul economic Sergiu Tofilat, fostul deputat al Parlamentului, Alexandr Petcov, șefa Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

În ajun, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi, a fost de acord cu afirmaţia că anonimizarea hotărârilor de judecată limitează libertatea presei. De aceea, CSJ a propus un regulament alternativ. La rândul său, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a declarat că a cerut CSM să nu aprobe noul regulament care prevede depersonalizarea hotărârilor judecătoreşti. De asemenea, el a promis că şedinţa CSM de marţi va fi amânată.

În pofida promisiunilor şi protestelor, CSM a început şedinţa marţi dimineaţă. După o oră şi jumătate de ședință, magistrații CSM au adoptat totuși regulamentul privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor, însă au promis că nu toate deciziile judecătorești vor fi depersonalizate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.