Politică

O PUBLICAŢIE RUSĂ A ANALIZAT IRONIC ÎNTREVEDEREA LUI IGOR DODON CU VLADIMIR PUTIN

11 octombrie, 2017

Ziarul rus „Kommersant” consideră că „pentru Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, orice întrevedere cu Vladimir Putin are o importanţă decisivă”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un articol, publicat miercuri, în care este analizată detaliat întrevederea preşedinţilor Moldovei şi Rusiei.

„Pe 10 octombrie, Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a venit la reşedinţa de la Soci a Preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi a găsit iarăşi alinare după provocările epuizante din partea propriului Guvern și Parlament de la Chișinău”, notează publicația.

Autorul, cunoscutul publicist Andrei Kolesnikov, a amintit că, „mai înainte, Igor Dodon a mizat pe apropierea maximă și deschisă față de el și față de Rusia”.

„Acum el se află într-o confruntare nesfârșită cu Guvernul și Parlamentul Moldovei, iar Guvernul și Parlamentul par să observe tot mai puțin această confruntare. Iar Igor Dodon, desigur, o vede tot mai mult. Pentru domnul Dodon a fost, desigur, important să discute cu Vladimir Putin în faţa tuturor, pentru ca să audă, în primul rând, cei de la Chișinău și să înţeleagă încă o dată că acest om va merge până la sfârşit. Iar la modul ideal este că acești doi oameni vor merge mână în mână”, scrie jurnalistul.

Vorbind de mâini, el menţionează că cei doi președinți s-au așezat și și-au pus mâinile „exact în același fel, totul părea a fi sincronizat: în gesturi, în cuvinte și poate chiar în gândire…”.

În opinia sa, „Vladimir Putin a spus câteva cuvinte obligatorii, dar inutile, iar Igor Dodon a acordat o atenție deosebită cuvintelor sale: judecând după felul pronunţiei, intonaţiei, cum separa o frază de alta...”.

În continuare, jurnalistul a analizat toate declarațiile președinților făcute în timpul conversații de cinci minute în prezența jurnaliștilor. El a comentat, în special, declarațiile lui Dodon privind creșterea exporturilor moldovenești în Rusia cu 17% şi a exporturilor de struguri de masă de 19 ori.

„Totuși, acest lucru nu este mult: acum Rusia are o creștere a comerţului exterior aproape cu toate țările, iar Vladimir Putin vorbește despre aceasta la orice întâlnire. Și cel mai adesea conversația nu începe cu un număr mai mic de 40. Atât de mare a fost declinul în ultimii doi-trei-patru ani, încât nu este nevoie de eforturi titanice pentru a asigura o asemenea creștere. Se pare că strugurii de masă mai înainte nici nu erau livraţi”, scrie „Kommersant”.

Comentând declarațiile Președintelui Republicii Moldova cu privire la soluționarea problemelor migranților muncitori, autorul subliniază că „pentru el acest lucru era important să-l pronunțe, pentru ca poporul moldovean care lucrează în Rusia să aprecieze aceste cuvinte, căci Igor Dodon a raportat despre realizarea promisiunilor sale electorale”.

Andrei Kolesnikov a comentat ironic şi anunțul lui Dodon că pentru prima dată delegația moldovenească va participa la festivalul de tineret din Soci, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

„Dar de ce delegația moldovenească pentru prima dată va participa la festivalul de la Soci? – se întreabă jurnalistul și imediat răspunde: - Pentru că este prima dată când acesta se va desfăşura acolo”.

„Kommersan”t notează, de asemenea, că Președintele Moldovei și-a exprimat recunoștința pentru participarea la operațiunea de menținere a păcii pe Nistru, dar pentru această „recunoștință este puțin probabil să-i fie recunoscător Guvernul și Parlamentul”.

Potrivit publicației, Președintele Rusiei l-a sprijinit pe omologul său, vorbind despre soluționarea mai multor probleme, în special problema migranților moldoveni în Rusia.

„Vladimir Putin putea nici să nu vorbească despre aceasta, să-l lase pe Igor Dodon singur cu aceste realizări. Dar se pare că Vladimir Putina avea acolo propriul interes: el nu ascunde faptul că, legalizând migranților, el l-a legalizat pe însuşi Igor Dodon, iar acum trebuia să-i dea de înţeles că urmează să legalizeze el însuşi datoria, în primul rând, să o întoarcă”, subliniază publicaţia rusă.

Jurnalistul arată asupra emoţiilor lui Igor Dodon în timpul întrevederii, asupra faptului că „emoţiile l-au răvăşit”, dar „el s-a luat în mâini și a continuat mai echilibrat (dacă se poate spune aşa în cazul lui)”.

„O oră mai târziu, întunericul s-a lăsat peste reședință. Igor Dodon a plecat să trăiască în așteptarea summit-ului CSI, unde îl va vedea din nou pe Vladimir Putin”, se arată în încheierea articolului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.