Politică

TRAIAN BĂSESCU CONSIDERĂ CĂ UNIREA MOLDOVEI CU ROMÂNIA ESTE POSIBILĂ CU ACORDUL AMBELOR STATE

13 octombrie, 2017

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, consideră că unirea Moldovei cu România este posibilă cu acordul ambelor state. Potrivit agenţiei INFOTAG, declaraţia a fost făcut joi seara, la clubul de presă „Rezonanţa socială”, la Chişinău.

În opinia sa, unirea celor două ţări poate trebuie să se realizeze prin referendum sau prin vot în Parlamentele Moldovei şi României.

„În prezent, în România, întreaga clasă politică şi aproximativ 80% din populație pledează pentru uniune. În Moldova, situația este diferită, uniunea este susținută de la 21% până la 28% din populație. Dar cândva erau 3-4%. Situația se schimbă. Și voi contribui la acest lucru. Când am fost președinte, mi-am stabilit două obiective – aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană. Am rezolvat aceste sarcini. Acum ne confruntăm cu o a treia sarcină de importanță națională – unirea Moldovei cu România”, a spus Băsescu.

Întrebat de jurnaliști despre atitudinea pe care o au Ucraina, Ungaria și Bulgaria faţă de unire, el a spus că „această problemă se referă doar la două țări – România și Moldova”.

„Citesc cu atenție documentele și știu că problema unirii poate fi rezolvată doar în cadrul negocierilor dintre cele două țări. Carta Helsinki spune că două țări pot schimba frontierele de comun acord. Dacă două țări decid asta, atunci nimeni nu le poate opri. Mai ales că în Europa există un precedent – unificarea celor două Germanii”, a amintit Băsescu.

Răspunzând la întrebările referitoare la teritoriul care făcea parte din România și acum aparține Ucrainei, el a spus că „trebuie să fim realişti”.

„România nu poate să-și recapete pământurile care i-au aparținut pe drept înainte de semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop. Teritoriul Republicii Moldova până la Nistru poate fi recuperat. În ceea ce privește teritoriul Transnistriei, aceasta este o chestiune de negociere cu Rusia și, de asemenea, luând în considerare interesele Ucrainei. Dacă se constată că Transnistria pentru Rusia este un teritoriu de importanță strategică ca regiunea Kaliningrad, atunci nu vom putea să-l întoarcem. Dar Transnistria nu poate fi un obstacol în calea unirii. Trebuie să fim pregătiți pentru faptul că pot exista mici compromisuri pentru a atinge un scop mare”, a spus Băsescu.

El consideră că unirea cu România este „benefică pentru Moldova”, deoarece „Moldova nu are altă șansă de a realiza integrarea europeană”.

„Vreau să întreb: există cel puțin un politician căruia i s-a spus la Bruxelles că dacă Moldova va îndeplini toate condițiile, atunci va adera la UE? Dacă cineva îmi spune asta, îmi scot pălăria și mă retrag. Dar nu este aşa. Aș dori ca politicienii voştri să spună sincer care sunt perspectivele. Să recunoască, de asemenea, că Moldova nu poate fi neutră. Pentru a fi neutru, este necesar ca alte țări să recunoască neutralitatea. Dar aceasta nu este, în schimb Rusia și-a introdus trupele și a ocupat Transnistria. Ce fel de neutralitate este asta?”, a subliniat fostul președinte al României.

El a remarcat că dezvoltarea Moldovei și avansarea spre Uniunea Europeană este împiedicată și de situația internă, deoarece „există partide care trag Moldova în direcția opusă”.

„Situația se deosebeşte radical de cea care era în România în momentul integrării în UE. În România erau diferite partide, inclusiv radicale și extremiste. Dar în România nu existau partide care să se opună sarcinilor strategice ale țării. Pentru Moldova, singura soluție este reunirea într-o singură țară. Moldova are nevoie de România, iar România are nevoie de Moldova”, a spus Băsescu.

Întrebat despre faptul că participarea sa la Partidul Unității Naționale (PUN) „este un proiect al liderului PDM, Vlad Plahotniuc”, Băsescu a spus: „Acesta este proiectul meu personal, nu al lui Plahotniuc. În calitate de președinte al României, am propus trei sarcini principale: aderarea la NATO, aderarea la Uniunea Europeană și unirea cu RM. Primele două sunt realizate, iar a treia urmează să fie implementată cu ajutorul PUN, pe care o fac ca politician și cetățean al României”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.13 13:35 Grigore
    El inca mai poate ceva?
  2. 2017.10.13 13:43 Galina
    Pentru dl Plahotniuc mult mai convinabil ca in loc de Ghimpu in parlament stau Ana Gutu si Anatol Salaru...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.