Politică

LIDERUL PAS ÎNDEAMNĂ COMUNITATEA INTERNAŢIONALĂ SĂ SPRIJINE MOLDOVA PE CALEA DEMOCRAŢIEI

17 octombrie, 2017

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, îndeamnă comunitatea internaţională şi partenerii externi ai Moldovei „să nu abandoneze republica pe calea democraţiei”

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un articol pentru publicaţia britanică openDemocracy, ea a menţionat că „Moldova a fost, la un moment dat, lider în tranziția spre democrație în spațiul post-sovietic.

„Existau speranțe mari cu privire la aderarea în familia europeană a națiunilor ca țara-model în programul Partneriatului Estic al UE. Însă aceasta s-a dovedit a fi o iluzie. În ciuda corupției și a proastei guvernări, pluralismul politic și presa independentă sunt o realizare importantă a democrației tinere și firave a Moldovei. Însă chiar și aceste realizări sunt în pericol de a dispărea”, susţine Sandu.

Ea a precizat că „Moldova este acum un stat capturat care trebuie reîntors cetățenilor. Un politician (liderul PDM, Vlad Plahotniuc – „I.”), al cărui partid a fost votat de mai puțin de 16% din alegători în alegerile parlamentare din 2014, are acum onoarea dubioasă de a conduce întreaga țară”.

„În ciuda faptului că nu deține nicio funcție publică, oligarhul Vladimir Plahotniuc este, în prezent, cel mai influent personaj din Moldova. El a reușit să acapareze toate instituțiile importante ale statului, inclusiv parlamentul, guvernul și sistemul de justiție, prin toate mijloacele pe care la are la dispoziție. Adoptarea recentă a reformei electorale extrem de controversate și încercările de a limita independența organizațiilor neguvernamentale servesc drept exemple evidente pentru slăbirea democrației în Moldova”, consideră Sandu.

Potrivit ei, „prin schimbarea sistemului electoral, Vlad Plahotniuc și Președintele pro-rus, Igor Dodon, au creat, de fapt, un cartel politic pentru a marginaliza opoziția rămasă în competiția politică”.

Maia Sandu remarcă că „societatea civilă a condamnat reforma electorală Plahotniuc-Dodon, iar Comisia de la Veneția a criticat propunerea legislativă ca fiind nepotrivită pentru Moldova”. Însă acest lucru nu a împiedicat guvernarea să aprobe sistemul electoral mixt.

„După ce a capturat statul și continuă să-i priveze pe cetățeni de drepturile și libertățile lor fundamentale, Plahotniuc are impertinența de a se prezenta drept promotor al integrării europene a Moldovei, iar, recent, a propus un amendament la Constituție care ar reconfirma că obiectivul strategic al Moldovei este integrarea europeană. Această mișcare este o altă retorică goală cu scopul de a menține imaginea pretinsă a PD-ului de partid proeuropean, în același timp cu intenția de a devia atenția publică spre tema geopolitică și a o îndepărta de problemele sociale, economice și politice majore din țară”, susţine fostul ministru al Educaţiei.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa democraţiei viitoarelor alegeri parlamentare şi a îndemnat „prietenii și partenerii Republicii Moldova din comunitatea internațională să nu abandoneze democrația RM”.

„Mulți moldoveni mai au o speranță și sunt gata să-și apere țara și viitorul democratic al acesteia, a subliniat Sandu.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.17 13:51 Stanislav
    Tac emu, oligarhu, i nado!
  2. 2017.10.17 15:13 Lidia
    Corect, absolut corect, numai cu ajutorul occidentu noi putem sa curatam Moldova noastra.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.