Politică

PARLAMENTUL MOLDOVEI VA PREGĂTI O DECLARAŢIE PRIVIND ÎNCHIDEREA ŞCOLILOR MOLDOVENEŞTI DIN SUDUL UCRAINEI

19 octombrie, 2017

Parlamentul Moldovei va pregăti o declaraţie privind închiderea şcolilor moldoveneşti din sudul Ucrainei. Potrivit agenţiei INFOTAG, fracţiunile parlamentare vor forma un grup de lucru pentru întocmirea textului declaraţiei, la iniţiativa Partidului Socialiştilor (PSRM).

Joi, la şedinţa Parlamentului, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, le-a amintit deputaţilor că Guvernul şi Preşedintele României, precum şi Guvernul Ungariei au reacţionat dur la închiderea şcolilor minorităţilor naţionale din Ucraina.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a anulat vizita la Kiev până ce problema va fi soluţionată, la fel ca şi ministrul Afacerilor Externe al Ungariei. Noua lege a educaţiei a Ucrainei presupune închiderea tuturor şcolilor, afară de cele cu predare în limba ucraineană. Dintre autorităţile oficiale ale Moldovei, doar Preşedintele Igor Dodon a reacţionat la această situaţie”, a spus el.

Deputatul a informat că în regiunile Odessa şi Cernăuţi locuiesc de peste 100 de ani circa 250 mii de etnici moldoveni. Numai în regiunea Cernăuţi sunt patru şcoli cu predare în limba română, iar „aceşti oameni au dreptul să-şi păstreze identitatea”.

Deputatul Partidului Democrat, Marian Lupu, a menționat că această problemă a fost abordată în timpul vizitei prim-ministrului ucrainean Vladimir Groisman la Chișinău, însă „guvernarea nu este orientată spre declarații isterice, ci spre rezolvarea problemelor”.

„Încă înainte ca noua lege să intre în vigoare, numărul școlilor moldovenești din regiunea Odessa a scăzut de la 23 la trei. Acest proces se desfășoară de mai bine de cinci ani, unde ați fost, dragi colegi, de ce v-ați trezit abia acum?”, a spus el.

Preşedintele Grupului parlamentar Popular European, Valeriu Ghileţchi, a propus să fie elaborată o declaraţie în baza rezoluţiei Adunări parlamentare a Consiliului Europei, „în cazul în care deputaţii consideră că aceasta este o problemă serioasă”.

Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, i-a reamintit fostului său coleg de partid, Marian Lupu, că, atunci când PCRM era la guvernare, a oferit manuale şcolilor moldovenești din Ucraina.

„Poate că aceste școli au început să se închidă pentru că actuala guvernare nu a făcut nimic?”, s-a întrebat el.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, consideră că „problema școlilor este rezultatul ocupației sovietice din 1940”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.