Politică

GUVERNUL SOLICITĂ CURŢII CONSTITUŢIONALE SĂ INTERPRETEZE CIRCUMSTANŢELE CARE JUSTIFICĂ INTERIMATUL FUNCȚIEI DE PREȘEDINTE

20 octombrie, 2017

Guvernul solicită Curţii Constituţionale, printr-o sesizare, să interpreteze circumstanţele care justifică interimatul funcției de Președinte în cazul desemnării ministrului Apărării.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, textul sesizării a fost aprobat joi, în cadrul unei şedinţe speciale, pentru a depăși blocajul instituțional generat de Președintele Igor Dodon, care nu doreşte să-l numească pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării la propunerea repetată a prim-ministrului.

„Avem o situație când intervine interimatul funcției de Președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a declarat premierul Pavel Filip.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 12 septembrie, prim-ministrul a propus Președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de Președinte. Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului. Igor Dodon şi-a motivat decizia prin faptul că Armata Naţională trebuie să fie condusă de o persoană bine pregătită şi profesionistă, care cunoaşte specificul managementului militar. „Am cerut un militar profesionist, iar Guvernul îmi propune un băiat de granturi. Un „reformator” de birou. Nu pot accepta o asemenea candidatură, deoarece este nu doar incompetentă în domeniul militar, dar are şi o experienţă dubioasă în cabinetele Filat şi Leancă”, a menţionat Dodon.

Pe 17 octombrie, Curtea Constituţională a decis că, în cazul în care Preşedintele refuză să numească ministrul Apărării, acest lucru îl poate face speakerul sau premierul fără acordul şi fără participarea Preşedintelui.

După pronunţarea deciziei Curții Constituționale, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că hotărârea instanței nu va afecta alte competenţe ale Președintelui, mandatul sau acțiunile sale, că aceasta „este doar o modalitate de a debloca situația, în condiţiile în care țara nu are ministru al Apărării timp de aproape un an".

Comentând decizia Curții Constituționale, Președintele Dodon a declarat că nu îl va recunoaște pe ministrul Apărării numit în acest mod.

Eugen Sturza are 32 de ani. A activat în organizaţii nonguvernamentale. În 2009 a devenit consilier al prim-ministrului Vlad Filat. În 2013 a devenit şeful cabinetului prim-ministrului Iurie Leancă. În 2015 a plecat din Guvern împreună cu Leancă, devenind vicepreşedinte al Partidului Popular European din Moldova. La începutul acestui an, PPEM a intrat în coaliţia de guvernare.

Recent, în presa din Moldova a fost publicată o investigaţie potrivit căreia Sturza se număra printre cei câţiva funcţionari din aparatul guvernului care lucrau în structurile de stat şi, în acelaşi timp, primeau salariu de la Fondul Soros şi de la alte organizaţii europene.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.20 09:45 David
    Este evident ca asta sa face dl Candu...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.