Politică

FOSTUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI CONSIDERĂ CĂ UNIREA CU MOLDOVA „TREBUIE REALIZATĂ PE ETAPE”

20 octombrie, 2017

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, consideră că „unirea Moldovei cu România trebuie realizată pe etape”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi, în cadrul unui club de presă cu jurnaliștii de limba română.

„La prima etapă, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova fără Transnistria. Noi nu vorbim despre Basarabia (teritoriul istoric între râurile Prut și Nistru, inclusiv o mare parte a regiunilor Cernăuți și Odesa din Ucraina, care, până în 1940, au făcut parte din Regatul României – „I.“), deoarece este necesar să luăm în considerare realitățile de astăzi. Vorbim acum despre teritoriul Republicii Moldova, având în vedere că granița istorică a României trecea de-a lungul Nistrului”, a spus Băsescu.

Potrivit lui, problema apartenenţei Transnistriei ar trebui amânată pentru a o rezolva mai târziu.

„Transnistria nu trebuie lăsată în voia sorţii, problema trebuiw discutată. Pentru aceasta este nevoie de negocieri cu participarea tuturor părților interesate, inclusiv a Rusiei, Ucrainei, a Uniunii Europene și a SUA. Acest lucru este necesar şi pentru că România nu trebuie să absoarbă conflictul cu Rusia pe teritoriul său”, a spus Băsescu.

El a subliniat că „toate problemele trebuie rezolvate în mod democratic, la masa de negocieri”.

„Pentru aceasta trebuie să respectăm cu strictețe acordurile de la Helsinki, conform cărora problemele de frontieră trebuie soluționate prin negocieri între țări. De asemenea, trebuie amintit faptul că Acordurile de la Helsinki interzic schimbarea frontierelor prin amenințare sau forță militară”, a spus fostul președinte.

Răspunzând la întrebări, el presupune că UE va sprijini unirea Moldovei cu România, „dacă decizia este luată într-un mod democratic – de către parlamentele celor două țări sau într-un referendum”.

„Având în vedere ceea ce se întâmplă acum în Spania și în alte țări europene, Uniunea Europeană are nevoie şi de alte exemple. De asemenea, este necesară consolidarea statelor, contrar acestor tendinţe de dezbinare”, a spus Băsescu.

În opinia sa, şi România are nevoie de unirea cu RM.

„Desigur, acest lucru implică costuri financiare și o mulțime de probleme. Dar ele se rezolvă. România are nevoie de acest lucru. Și pentru a restabili dreptatea istorică, şi pentru a elimina consecințele pactului Molotov-Ribbentrop, şi pentru a-și consolida poziția actuală. De exemplu, România are acum 21,5 milioane de cetățeni, iar dacă se uneşte cu Moldova, va intra în altă categorie a țărilor UE cu peste 25 de milioane de oameni”, a spus fostul președinte.

În ceea ce privește Moldova, el „nu are absolut nici o îndoială cu privire la necesitatea de a se uni cu România”.

„Moldova nu are perspective în forma sa actuală. Neutralitatea sa este fictivă, căci nicio țară nu a recunoscut această neutralitate, iar însăşi Moldova nu este în măsură să-și asigure securitatea. Șansele de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană sunt mai mult decât iluzorii, deoarece nimeni nu a vorbit niciodată serios despre aderarea Moldovei la UE. Prin urmare, unirea cu România este cea mai scurtă cale pentru ca Moldova să rezolve problemele cu care se confruntă”, a spus Băsescu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.